Топ статия: Всичкото за мляко 2018 г

0

Преди няколко дни, един наш известен бизнесмен и то добър бизнесмен, каза: – Без вярна статистика, без предварително проучване, без анализи и ползване на чужд опит, трудно е да уцелим десетката.
Доклада за Дейност на млекопреработвателните предприятия в България през 2018 година, е готов и дори публикуван. Нормално е да се „упражним” върху него и извлечем най-полезната информация за сектора мляко, и разбира се, направим изводи, съгласно цифрите, които ни поднася докладът.

Цифрите но показват. Когато обаче са реални и истински, те почват и да говорят. Приемаме, че цифрите в Доклада са реални /а то няма и друг начин, няма друга статистическа агенция по земеделие/ и на база тях правим нашите заключения, изводи и препоръки.

ЦИФРИТЕ: по отношение на млякото, цифрите отразяват обработеното мляко в млекопреработвателните предприятия и фермите. Това  не означава, че тези цифри отразяват общото производство на мляко в страната. Например в графата  за биволското мляко  е написано – биволско и смес. Погледнато реално, цифрите в тези графи не могат да ни дадат абсолютни точна информация, относно производството на мляко.

За преработката на получаваното мляко в страната, от всички видове животни, се грижат 237 предприятия. Тук нещата са много интересни. Само за една година имаме ръст на тези предприятия с 10%. На ден обаче, средно се преработва в тези предприятия по 7.7 т – почти манифактура.  В противовес на фермите, които увеличават броят на отглежданите животни, а други фалират,  тук имаме обратния процес. И въпреки „роенето”, продължават сигнали от фермери, че не искат да им  изкупуват млякото.

В  млекопреработвателните предприятия  през 2018 г  са заети 7 425 служители и работници, наети на трудов договор.  Общата стойност (без ДДС) на реализираните продукти от млекопреработвателните предприятия е 837 млн. лева, което е с 3.6% повече спрямо 2017 година. С други думи, всеки килограм мляко влязъл в преприятието е донесъл 1.26 лева.

Предприятията за годината са купили от българските фермери  661 354 т мляко от крави, овце, кози и биволи. През последните три години имаме ръст на преработеното мляко при кравите, докато сборното мляко от другите видове животни има намаление в сравнение с 2017 г.

Интересното е, че един от малките производители на краве мляко – Централен северен район, преработва големи количества мляко, и се нарежда на второ място след Централен южен район. Югоизточния район, които се нарежда на второ място по производство на мляко, преработва много по-малко мляко от Северния.

Следва една „страшна” цифра за всичкото преработеното и консумирано мляко. Става дума общо добито мляко в страната от 995 023 т.
От това количество 333 669 т е за директни продажби, собствена консумация и друга употреба.
Директните продажби съгласно закона са минимални. В страната работят 40-50 млекомата, от фермите се продават малки количества мляко. Остава това мляко, да е за собствена консумация, ако е така – добре. Ако обаче се влива в сивата икономика, това е вече трагедия. Все пак това е равно на половината от млякото, което влиза в предприятията. В Гърция този  процент е до 5, в Дания и много други държави процента е нула. Има и държави, където си пишеш, колко килограма е изконсумирало семейството от полученото собствено мляко и плащаш данък.
Следва обаче по-важния въпрос – това мляко годно ли е за консумация, имали контрол. Защото, нека бъдем  извинени, но никой вече не вярва на думи от рода на – моето мляко е най-хубаво, кравите са само на ливадата, хапват си само билки и др. от този род.
Знаем какви са ни пасищата, билките и пастирите. За водата и заслоните няма да говорим.

Както казахме, официално изкупеното мляко е 661 354 т и в т.ч . 624 178 т краве мляко.
От останалите три въдства – биволи, овце и кози, общо е изкупено 37 176 т мляко.
Тук трагедията е пълна.
Вероятно има причини, но съгласете се 24 660 т овче мляко от поне 800 000 бр овце или по 30 кг си е направо смях в рая.
Козето мляко е 8 827 т получено от 200 000 бр кози
и биволското, ама смесено – е 3690 т.

Не ни е удобно да напишем, колко средно е получено от биволица. Вижте го вие – разделете количеството мляко на 10 000 бр биволици. Разбира се, че не само фермерите са виновни за тази ситуация. Но, ако продължава така, де минимиси за тези три въдства ще се дават всеки месец, за да оцелеят стадата.

Следват  и най-интересните цифри, относно качеството на млякото.

Краве мляко – м.в- 3.65%, протеин- 3.25%.
Определено тези показатели са ниски и съответно рандемана при продукта е по-нисък. Някой ще каже – това са резултати от мандрите. Дори и да е икономисана някоя стотна, това не оправя нещата. Всъщност  това си е съвсем нормално. У нас много малко мандри дават бонус, за висок процент на тези показатели. Съвсем нормално е селекцията да се води за висок млеконадой и други признаци.
С риска да бъдем намразени от фермерите, в Европа се дават по 35 цента за килограм мляко с м.в от над 4.2% и 3.4% протеин.

При другите млека стойностите са :
Овче мляко: м.в- 6.66% протеин – 5.13%
Козе мляко: м.в – 3.50%   протеин-3.17%
Биволско мляко:  м.в- 6.89% протеин- 3.97%

През 2018 година са произведени 131 991 тона заквасени млека,
почти 72 милиона литра течни пакетирани млека,
57 814 тона бели саламурени сирена
и 25 888 тона кашкавал.

Заквасените млека са с 9.7% по-малко спрямо 2017 година. Незначително е общото увеличение на бялото саламурено сирене – с 0.4%, а кашкавалът е с 5.8% повече. При сирената се наблюдава намаление, при кашкавала от овче мляко (-45.4%), а увеличението при кашкавала от краве мляко е с 9.8% и от други млека  с 15.1%. Пакетираното мляко е увеличено с 1.3% повече спрямо 2017 година. Нараства производството на бяло саламурено сирене от краве мляко с 4 463 тона (+2%), а производството на саламурено сирене с вложени растителни мазнини намалява с 8.1%.

В тези данни има едно хубаво нещо –  производството на саламурено сирене с вложени растителни мазнини намалява с 8.1%.
Останалите цифри са направо мъглевината Андромеда.

Уж имаме обработено повече от 60 000 т мляко в сравнение с 2017 г, а нямаме ръст в нито едно производство. Или ако има, то е минимално. Това означава, че млякото е било с не добро качество.
Следва и другите интересни цифри. Излиза, че почти не консумираме млечни продукти. Падат се произведени средно за годината на човек по 8.2 кг сирене, 3.6 кг кашкавал, 10 кг прясно мляко и 20 кг кисело мляко. Понеже се казва, че складовете пълни със сирене, магазините също, това означава, че се консумира наполовина от посоченото средно. Износа на  млечни продукти също влиза в тези цифри.

И за накрая, най-интересните цифри – През 2018 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените в таблица 1 количества сурови млека по видове, в производството на млечни продукти са вложени допълнително 17.8 хил. тона сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и от трети страни, като основното количество е краве мляко – 17.4 хил. тона, и овче – 0.4 хил. тона. Вложени са и 350 тона концентрирано мляко, 4 054 тона мляко и сметана на прах, 7 398 тона млечен концентрат  и 734 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка). Интересни цифри, защото количествата обработено мляко се увеличават, а продукцията стой на едно място.

Както му е реда трябва да има и изводи:

 • определено предоставената статистика не може да послужи за изготвяне на пълен анализ на сектор мляко.
 • намалява консумацията на продукти с мазнини от растителен произход, което е добре
 • вноса на суровина, поне засега е в рамките на нормалното и не би трябвало да дава
 • отражение на вътрешните цени
 • имаме вече и внос на овче мляко. 400 литра, ама догодина могат да станат 4 тона. Интересно – ниски цени на овчето мляко у нас, пък внасяме от чужбина.
 • в магазинната мрежа, анализите отпреди няколко години показват, че вноса на млечни продукти е 15-18%, което си е съвсем нормално
 • политиците трябва да се размърдат. Оказва се, че
 • Михаил Михайлов

  нашия народ почти не консумира млечни продукти. Произведените количества продукти включват консумация, износ, складова наличност, магазинна наличност.

 • веднага задълбочен анализ от професионални анализатори – ако нямаме такива в България, да се извикат от чужбина. Без консумация на мляко, сирене и кашкавал как ще пораснат  младото поколение и как ще оцелеят по-старите.

 • Манифактурата е система на производство, характерна за късния етап от развитието на феодалната икономика, дала предпоставки за Индустриалната революция в Европа. Манифактурата, в най-простия смисъл, представлява обединяване на няколко занаятчийски работилници, с цел улесняване на производствения процес. За разлика от фабриката, където до голяма степен трудът включва машини, по-голямата част от работата се извършва ръчно.

Прилагаме и Доклада за Дейност на млекопреработвателните предприятия в България през 2018 година

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [839.13 KB]

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук