Цена на агнешкото

2

През последните години свикнахме с „плача на овцевъдите”, за всяко едно ”препятствие”. Дори и когато няма такова, пак се чуват гласове.  Докато цената на млякото, през последните години е толкова проблемна, че тази година вече не се и обсъжда, то цената на агнешкото, като правило почва с въобразяване за износ за повечето арабски страни и като стигнем до шест лева за кг живо на местна почва, сякаш се забравя за Турция, Иран, Ирак, Египет, Катар и още няколко страни.

Разбира се, че не всички овцевъди продадоха на шест лева, но пък много бяха тези, които получиха тази цена.
Какви са цените на агнешкото в Европа.
Определено падна мита за 10-15 евро трупно и слязохме на земята. Гърците, сякаш отдавна са го разбрали и се примериха с по-ниски цени от досега – шест евро за кг, трупно в големите магзини.

Цените на агнетата в Европейския съюз през първото тримесечие на тази година са били малко по-ниски от предходната година (528 евро / 100 кг тегло трупно).  Закланите  през този период  агнета са търгувани на 503 EUR / 100 kг). Цената на агнетата в ЕС през април е била  561,90 евро / 100 кг, а през май – 537,38 евро. Това означава увеличение от 7 и 5% съответно, в сравнение с миналата година.

Цената на тежките агнета през април достигна 554 евро / 100 кг, а през май 545 евро. Това е с 10% повече за април  и 12% по-малко за май, отколкото през предходната година.

В Полша цената на  агнетата  през първото тримесечие на тази година е била 435 евро / 100 кг. Същата е с 18%. по-висока от миналата година. През април, цената е вече 453 евро, а през май 441 евро. Спрямо съответните месеци на предходната година тези цени са по-високи с 21%. и 19%.

– Цените на полските тежки  агнета  се увеличават от известно време, докато средните цени в ЕС-28 намаляват. В резултат на това разликата в нивото на тези цени намалява. През 2017 г. тя е 27%. в ущърб на цените на полските овце. През 2018 г. цената  намалява с 25%, а през първото тримесечие на 2019 г. – до 14%. 

 Източник: gazetaprawna.pl

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. А знаете ли каква е цената на агнешкото на капалъ черши в Истанбул ,в Лондон ,Мадрид ,и тагдали ,на магазина ,тези цени дето оповестявате са цени на едро от кланиците ,ама я да видим и друго ,от кои кланици ,проверете цената на живи агнета в Испания да речем ,да видите че там е такава цената на живи агнета ,каквато вие показвате за цена на труп ,тези агнета с тази цена са естествено или от Австралия ,най – вероятно от Нова Зеландия ,и то ще са замразени ,а снимката е взета от някоя кланица да речем…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук