Двойният стандарт. Падна още един мит

0

Един мит падна окончателно – че страните от източна Европа са консуматор на продукти – с друго качество, различно от тези на западно европейците. Оказва се, че в много случаи тези маркови продукти отговарят на етикетите, за разлика на много други продукти родно производство. Това е предизвикателство към хранителната промишленост на  източните държави, да си сложат ред най-напред в техните предприятия, а контролните органи да си изпълняват стриктно задълженията. От проведеното разискване в ЕС по този проблем, се оказва, че и в западните държави също има малки несъответствия.

 ЕК: В ЕС няма двойни хранителни стандарти,  няма подразделение изток-запад

Въпреки идентичните на вид опаковки, храната в страните от ЕС може да варира. От анализа, извършен от ЕК, на 1400 хранителни продукта от 19 страни, се вижда, че почти всеки десети варира по състав, въпреки, че визуално те са едни и същи.  Посоката изток-запад е мит.

Този въпрос предизвика много емоции в продължение на много години. Това е така, защото продуктите на някои компании, продавани под едно и също име в различни страни, съдържат различни съставки. Производителите обясняват това със спецификата на отделните пазари, където клиентите имат предпочитания по отношение на вкуса. Критиците обаче показват, че в продуктите, насочени към пазарите в Централна и Източна Европа, често се срещат по-лоши компоненти, отколкото на западните пазари.

Докладът, представен в понеделник от Европейската комисия, показва какъв е мащабът на това явление.

“Президентът (Жан-Клод) Юнкер приема сериозно загрижеността на всички граждани.” Ако има чувството, че в единния пазар има граждани от втора класа, то определено това не е приемливо за него.”  Анализа на състава на храните, която е извършена от Съвместния изследователски център на ЕО показва, че 9%. от сравняваните продукти се различават по състав, въпреки, че предната част на опаковката е идентична.

Самата ЕО не възнамерява да се намесва по този въпрос. „Поради факта, че имаме заключение, че 9% от продуктите са проблематични, и че националните органи са се ангажирали да се погрижат за това, ние им предоставихме необходимите инструменти, като актуализираме насоките, за това как може да се прилага Директивата за нелоялна търговска търговия”, заявява  говорителят на ЕС.

Тезата, че източноевропейците са ощетени от такива практики, не трябва да е истина. Анализът не показа последователен географски модел на промяна на състава на продуктите в зависимост от пазара, за който са предназначени.

„Въпреки че резултатите не са окончателни, ние се радваме, че няма доказателства за подразделение на Изток-Запад по отношение на марковите хранителни продукти, но аз съм обезпокоен от откритието, че една част от тях се различават по състав, при идентични или сходни марки на продукти“, казва Комисарят на ЕС Тибор Наврачич.

източник:ЕС

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук