Ние сме трансхумантни !!!

В околностите на  Сория – Испания, всяка година пастирите от едно село, предлагат уникалните преживявания на туристите, за да се запознаят с автентичния  селски свят. Бъдете трансхуматен овчар  и съпътствайте овцете при завръщането им в пасторалните земи на планините Сория.

Трансхуманция – това е  начин на живот, който е обявен от ЮНЕСКО за Нематериално културно наследство с хилядолетна дейност, която е запазена отпреди много години.

Веднъж годишно, в края на юни, истинско стадо от повече от 1000 трансхумантни овце, истински пастири и туристи, в продължение на три дни изминават 32 километра. По време на прехода има пастирска кухня, демон-страции по стригане на овце, спане на открито, заедно до стадото овце, участие в дейности, свързани със света на овчаря и овцете Мерино. Тази година този преход  се проведе от 21 до 23 юни.

По това време, овцете от равнината тръгват към планината. “Пътека на поклонението” е кръстен пътят, по който овчарите вървят по стъпките на своите деди, и превеждат овцете и туристите към лагера си.
В деня на тръгването, туристите са посрещнати с танци и пасторални песни в града, от където се тръгва, така, както навремето са били изпращани пастирите със стадата в планината.
След посрещането и танците, последват традиционните преди тръгването неща – преброяване на овцете, маркиране, дегустация на гозбите и напитките. Разбира се, сиренето и кашкавала са най-отпред на масата.
След това стадата тръгнаха водени от пастирите и кучетата, а след тях туристите, изпълняващи ролята на помощник овчари.
За това три дневно преживяване, всеки турист заплаща по 150 евро.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Харесва ми! Хората плащат, за да съпреживеят емоцията на номадският овчар за три дни. Кога ще ги стигнем испанците?

  2. И такова трансхумантно колибарство се е практикувало и на целия Балкански полуостров и в това число и по българските земи до усядането на чобаните след задължителната паспортизация от 1962 г. Днес у нас се опитваме да му подражаваме с въвеждането на т.нар. “пасторалното животновъдство”. Да, да , ама не!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук