Румъния – линия за месо Palas

Одобрена през 2012 г., след близо 30 години работа, линията за производство на месо Palas бързо намери място сред предпочитанията на овцевъдите. За да се получи тази линия, селекционерите „напускат” породата Merinos de Palas и започват да кръстосват  с кочове от породата Ил дьо Франс. Линията за месо Palas е генетично подобна на 55.47% от породата Ил дьо Франс  и 39.83% от Merinos de Palas. Линията е конкурентоспособна в международен план и може да бъде одобрена като нова порода. Отдавна, развъждането е вътрешно и линията се подобрява, чрез методите на подбора и отбора.

Какви са резултатите досега

Тегло на тялото:

  • агнета при раждане – 4,5-5,5 кг
  • агнета на 3 месеца – 28-30 кг
  • агнета на възраст 5-6 месеца – 35-40 кг
  • кочове – 90-100 кг
  • овце-майки – 55-60 кг
  • прираст: 280-300 g / глава / ден
  • трупове с високо качество: U и R класове;

Развъждане индекси:

  • оагняне – 93-96%
  • плодовитост – 125-132%
  • сезонът на размножаване – през цялата година с връх през декември-януари

През последните години резултатите във водещите ферми са още по-добри. Агнетата от Palas достигат на възраст от 150  тегло от 38-48 kg и имат рандеман при  клане от 50%.
Линията може да се използва за производство на кочове, необходими при хибридизационни програми, които имат за основна цел производството на угоени агнета.
Вълната е фина с дебелина между 22 и 24 микрона, агнетата постигат средно дневен прираст от 350-400 грама.

Тази линия, бързо  се адаптира към условията на отглеждане, особено в равнинната зона. Също така и в планинските и предпланинските райони. Всъщност овцете Palas могат да се отглеждат без проблеми във всички райони, от равнината до планините на височина от 2000 метра. Те нямат никакви проблеми с дишането или белите дробове, които са чувствителна точка при овцете като цяло. Въпреки това, Palas са по-лоши от гледна точка на мобилността, това е, че не могат да се движат със скоростта на местните овце, например Туркан.

„Нашият съвет за животновъдите, независимо от географския район, е правилно да се използват закупените от нас кочовете за разплод – съветват селекционерите.  Използвайте ги рационално, и спазвайте някои „технически “инструкции. В смисъл, че по време на заплождането, кочовете  трябва да бъдат отделени от овцете и само през нощта да се пускат при тях в обора или двора за да покрият разгонените овце. През деня нека да почиват на сянка, да имат вода и овес. Тези, които  спазват тези прости указания, са постигали изключителни резултати”.

Селекционера продължава да хвали линията Palas
– „Искам да ви кажа, че на последното изложение в един бокс бяха настанени кочове и овце от нашата линия Palas и такива от породата Ил дьо Франс. Всеки от присъстващите  каза, че нашата линия е надминала породата на “произхода”- разбирай Ил дьо Франс”.

„Нашата реализация е възможно най-добра. Вкусът на месото е близък до този на говеждото месо. Като цяло, специализираните овце дават по-гладко месо и с мирис … на овце. Новото поколение румънски овце, може да победи дори най-добрите породи за месо. Тъй като вкусът и консистенцията се доближават до говеждото месо, всичко зависи от естеството на храната. Изглежда, че минералното съдържание на билките от тревните масиви в равнината е различно от планинската трева. Особено в Добруджа пасището е различно и това оказва влияние върху вкуса на месото. В момента в института в Констанца имаме производство на над 100 коча годишно. Продаваме на цена около 2000 лей, но пък вносните кочове стигат 800 евро. Имаме още много работа, но по-трудното е свършено. Линията Palas има визия, има отлични резултати, а вече и популярност” – завършва селекционера.

За Овцевъд & Козевъд – Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук