Съвет по животновъдство – Наредба 44

По време на Съвета по животновъдство, бе разгледан и проект за промени в Наредба 44 относно ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, / става дума за обекти за отглеждане на животни за лични нужди/.
Тези промени се приеха от някои едва ли не, като дискриминация към хората желаещи да отглеждат животни. Появиха се страшни заглавия в тази връзка в интернет пространството.
Всъщност няма нищо такова.

Промените в Наредбата внасят яснота по отношение възможният брой отглеждани животни в личния двор. Определен е точно възможният брой  на отглежданите  майки, приплодите и тяхната възраст. Три крави, десет броя ДПЖ и три прасета за угояване, са напълно достатъчни за изхранването не само на едно семейство.
В Наредбата е прецизирана и възрастта на приплодите, до която могат да се отглеждат в двора. Ако трябва да бъдем точни, Наредбата е дори много либерална относно възрастта на отглежданите приплоди. Възрастта при ЕПЖ за оставане във фермата се увеличава от 12 месеца на 24 месеца, а при ДПЖ от 6 на 12 месеца.

По отношение изискванията към животновъдния обект.
Изискванията са съвсем нормални. Всеки, който иска да отглежда животни, на първо място, трябва да се съобразява с хората, които живеят до неговата къща – да няма миризми, торища, фуражи и др. И второто е, да се осигурят хуманни условия за отглеждане на животните. Ако организациите в защита на животните вземат на „прицел” дворовете, в които се отглеждат животни, стопаните не знаят просто какво ще им се случи. Истината е, че в много дворове няма осигурени необходимите условия за отглеждане на животните, пък били и за лични нужди. Така че, който иска да отглежда животни, ще трябва да осигури ограда, постоянен достъп до вода, торище и място за съхранение на фуражите.

На пасищата, също трябва да се осигури това, което се изисква. То е необходимо за хуманното отглеждане на животните и едновременно с това ще има по-голям ефект по отношение продуктивността.

Като заключение: направените предложения за промените в Наредба 44 са съвсем правилни и навременни. Те ще сложат точност по отношение досегашните спорове за броя на животните в обекта, ще осигурят добър микроклимът за съседите и ще допринесат самите животни да се „възползват” от безбройните изисквания на наредбите и организациите за хуманното отношение към животните.

Какво се случва сега – действителен случаи.
Собственик на няколко крави за лични нужди, изкарва кравите си сутрин на пасище. Разстоянието – четири километра. В района няма вода. На обяд, човекът връща кравите до двора си, където те пият вода до насита. След един час почивка, в най-голямата горещина в 14 часа, човекът отново води кравите си на пасището, или разбирай, нови четири километра. В още по-голямата горещина в 17.00 часа той вече си ги връща в къщи. След изминалите 16 км през деня, фермера започва доенето, за да си направи попарка.

Прилагаме и промените в Наредба 44.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.08 MB]

3 КОМЕНТАРИ

  1. Това дали на някой му мирише си е негов проблем.В Западна Европа главно в Франция,Германия и Австрия хората там пръакат с тор нивите и ливадите така смърди на лайна извинявам се за израза ,че не е истина пък никой не се оплаква.А нашите мишкари Европейци станали.

  2. от толкова много ходене никое животно няма да даде мляко и това го знае всеки животновъд. ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ

  3. Тези защитници най вероятно са виждали животни само на букварчето в първи клас. Ама и акъл ще дават.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук