Нова порода овце

През юли ще бъде призната нова порода овца. Разбира се, че това не  се случва у нас. През последните години цялата мощ на субсидиите и науката бе насочена към т.н автохтонни породи овце. Комерсиалните породи, както взехме да ги наричаме напоследък, като брой са далече под минимума за нормално развъждане. Който не вярва нека направи справка в асоциациите отговарящи за мериносовите и полутънкорунните овце. Добре, че я измислихме тази синтетична линия, уж нещо като порода, че да включим в нея няколко стотин хиляди овце. В това няма и нищо лошо, може съвсем скоро пък от нея да се роди и наша порода. В момента се забелязва тенденция да се унижат, дори и материално внесените през последните години високопродуктивни овце за мляко и месо. Това става дори и чрез използване на национализма. Все още смятаме, че НОКА ще изкара овцевъдството ни от дъното. Ако това не се случи сега, просто няма нито време, нито кой друг да го направи.

Новата  порода овца ще бъде призната през месец юли, тази година. Тя е рожба на румънските селекционери от центъра по овцевъдство в Констанца. Ще носи името МЕРОМ и ще бъде комбинирана порода за получаване на мляко, месо и вълна. Това е резултат от работата на селекционерите, които са успели да я получат чрез кръстосване и селекция на  овце, с висока плодовитост и висок млеконадой.

След десетилетия на работа, те ще предложат на румънските животни истинско чудо в овцевъдството от гледна точка на производството на мляко и плодовитост. Млякото ще бъде с 20% повече отколкото е сега и поне едно агне в допълнение в сравнение с класическите овце.

През последните години една двойка от бъдещата порода се е продавала за 1000 евро и има вече много такива. Млечността без проблем стига до 120 кг, а плодовитостта е много близо до 200 те %.

Всичко е започнало преди 30 години с кръстосването на породите Мерино и Романовска. След минаване периода на кръстосването и селекцията, преди четири години се създават и първите екземпляри от новата порода. Дотогава тя си е била синтетична линия и наричана “Merinos de Palas”

За Овцевъд & Козевъд – Костел Чита, Букурещ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

3 КОМЕНТАРИ

  1. Тази статия е ясно че е платена от нока но все пак афтохтоните породи ги има а млечните ги вижте каква мрачност постигнаха благодарение на нока

  2. За нас. не е интересна след 30 годишна селекция !!!!!???, 60 качество по Брадфорд!!???.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук