Алфа Комерс: „Здравословно хранене” – важен въпрос, както за хората, така и за животните. Защо качеството на фуражите е толкова важно!

Ние хората, често си напомняме един на друг, че доброто здраве силно се влияе от това с какво се храним и колко ядем. За хората здравословното хранене, ще доведе до по-малко здравни проблеми и по-дълъг живот, което е аналогично и със селскостопанските животни, които отглеждаме (здрави животни и висока продуктивност).

За да стане това реалност, фермера трябва да е запознат с термина „качество на фуражите“. За жалост малко от тях  обръщат внимание на този показател и при закупуването на фуражи, водещият фактор е цената, а това си има и своите отрицателни последствия.

Какво е качество на фуражите? Това е екзогенен фактор, влияещ върху здравето, продуктивността и плодовитостта на животните, оказващ влияние върху снабдяването на животните с хранителни вещества. Накратко казано, ако животните са двигателят на фермата, то качеството на фуражите е горивото, с който работи двигателя. Към качеството на фуражите се отнасят апетитността, химичният състав и смилаемостта на хранителните вещества, което поражда  въпроса „Ще го изяде ли животното, ще го усвои ли и каква ще е продуктивността?“

Изхранването на нискокачествени фуражи, е причина за по-ниската хранителна стойност, което налага добавянето на по-големи количества допълнителни фуражи, които са на база зърнени и протеинови фуражи. Но и тука трябва да се внимава! Например високата консумация на зърнени фуражи, може да повиши риска от храносмилателни разстройства и ацидоза, а прекомерната консумация на протеинови фуражи е голям разход за фермера, където голяма част от протеина не се усвоява, а се изхвърля в околната среда.

Когато сме запознати с качеството на фуражите, изготвянето на дажбата става по-лесно. Например, когато животните приемат фуражи с относително ниска енергийна и протеинова стойност, то смилаемостта е бавна, което е причина за намален апетит на животните. Това показва, че комбинацията от намален апетит, намален прием на храна и относително ниска енергийна и протеинова стойност е причина за ниската продуктивност.

За да се реши проблема с качеството на фуражите, фермерът трябва да е на ясно със себе си по следните въпроси:

  • Каква е целта му;
  • Какви фуражи ще участват в дажбата на животните през стопанската година;
  • Какви са очакванията му от животните, които отглежда;
  • Начин на съхранение на фуражите.

Заставайки на ясно със себе си,само тогава фермерът може да вземе правилното решение за стопанството си и знае, че не цената, а качеството е водещият фактор за успешното животновъдство.

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук