Какво става, ако не острижeм овцете

Бяхме останали с впечатление, че сме ви запознавали вече с овцата Шрек. Оказа се, че не сме публикували нищо за този случай.  Освен това случката дава и отговор на въпроса, който е и като заглавие на материала.

Става дума за известната на целия Свят новозеландска овца, която избягала от своя стопанин. И понеже случаят се превърна вече в легенда, се твърди, че той често я биел. Овцата дълги години е нощувала в една пещера, а през деня си е хапвала сама от тревата.Какво става, ако не острижем овцата. Няма да се спираме научно на това. Ще отговорим на въпроса така – ами нищо няма да се случи, ако не острижем овцата. Именно това доказва случая Шрек.

Част 2: Видяхме, пипнахме, вкусихме. Истина е. Купувайте

Преди известно време писахме в наша статия, относно фермата на г-н Филип Харманджиев, който тогава ни разказа, че имал една крава, която непрекъснато боледувала и страняла от стадото. Тогава той я оставил сама в пасището да прави каквото си иска. Изненадата му след две седмици била огромна. Кравата не само, че била здрава, а и значително напълняла. И до ден днешен, тази крава си живее сама и е много добре. Вероятно не всички преживни животни са със стаден инстинкт и вероятно и при тях има индивидуалисти.

За да се остриже Шрек е бил ангажиран най-добрия стригач за него време. Полученото количество вълна, след шест години растеж е стигнала да се ушият 20 мъжки костюма. Просто необичайно, прекалено, напълно лудо количество вълна е получена.  Това кара и специалистите да си зададат някои елементарни въпроси: ако не стрижем овцете, вълната им ще расте ли вечно? Вредно ли е това за здравето? Може би това е проблем в еволюцията на вълната?

Отговор на това дава Дейв Томас, ръководител на отдела за изследване на овце в Университета на Уисконсин-Мадисън.

–  Вълната ще расте ли, ако овцата не бъде остригана?
– За домашните овце, като Мерино (породата и на Шрек), отговорът е да.

–  Опитомените овце се развиват въз основа на това как се грижим за тях?
– Точно така. Примитивните овце  все още губят по-голямата част от вълната си всяка година. А агнета, които се отглеждат предимно за месо, също хвърлят вълна. Но за повечето овце има постоянен, целогодишен растеж на вълна.

– Шрек трябва да е бил изключителен повод, нали?
– Много рядко вълната достига такава дължина.

– Има ли потенциални здравни проблеми за животното?
– Голямата дължина на вълната, може да бъде лош вариант, при много горещо време, понякога причинява топлинен стрес. Има и проблеми с мобилността: ако овца с дълга вълна падне по гръб, тя не може да се обърне и  в екстремни случаи те могат да умрат.

–  Какво ще кажете за виждането?
– Наричаме го „вълнена слепота“, при вълна около очите, зрението на овцете е отслабено.

– Вярно ли е, че повечето овце е нужно да бъдат остригвани?
– Да, както ходенето при зъболекар – никой не обича тази манипулация. Много е забавно да гледаш как младите овце се съпротивяват яростно срещу стригането: те се бият и ритат. Но по-старите овце са доста послушни: те знаят, че това не е толкова голям проблем. Една добра ножица и вълната вече не е върху овцата след три-четири минути без никаква болка.

Източник: dairynews.ru

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук