Френското овцевъдство

В събота – 8.06.2019 г, край град Сливен, на ЕКСПО по животновъдство     /така вече наричаме изложбеното място за животни/,
Франция ще каже: –  Здравей България

Béliers Berrichon du Cher

Всъщност, френските животни, внесени в България ще представят френски породи овце, крави, кози и коне.

Може би това е сигнал и за вносителите на животни от Германия, Холандия, Дания, Чехия и други да представят внесените от тях породи.

Отговорността на нашите фермери е двойно по-голяма. Въпреки аклиматизациони проблеми те ще трябва да демонстрират качествата на тези породи, запазват ли единтичността им,вървят ли напред.

От известно време се носи в пространството и вече и официално, защо вносните породи се субсидират за сметка на нашите. В сега действащите Наредби никъде няма дискриминация на породи. Правилата за всички са еднакви, така че привържениците на нашите породи няма от какво да бъдат недоволни. В САЩ всичките породи са вносни, но там се гледа производство и качество на продукция. Никой не робува на местните породи. За тях си има програми за съхранение.
В крайна сметка, най-важното е резултата  в случая продуктивност и качеството. Скоро бяхме критикувани от наша читателка, че сме пишели статиите, като за футболен мач. Да, точно така е . Когато става дума за пари, дават се на най-добрите и най-много, така както е при футбола, тениса и в много други случаи.  Които и в също време дават и най-добрата и резултатна продукция.

Нека, някои наши овцевъди да спрат да насаждат междупородната война и „играта“ да се „играе“ за повече продукция.

ОВЦЕВЪДСТВОТО НА ФРАНЦИЯ

 • 7.6 милиона овце
 • 4.2 милиона овце-майки от месодайни породи
 • 1246 стопанства под контрол
 • 262 000 месодайни овце-майки под контрол
 • 1,576,000 овце-майки от млечно направление
 • 860 000 млечни овце-майки под контрол
 • 7 породи, специализирани в развъдни програми
 • 5  породи овце за месо с развъдни програми
 • 5 породи за мляко с развъдни програма
 • 820 000 кози
 • 282 516 кози под контрола

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

5 КОМЕНТАРИ

 1. Има една огромна дупка или как да го нарека и аз незнам в българското овцевъдство. Нароиха се безброй асоциации на уж автохонни породи и линии дето преди 50 години в учебниците по животновъдство не са съществували въобще. Дават се луди субсидии на калпак без животните да имат нещо общо с това което трябва да представляват. В същото време се вкарват чистопородни животни отвън но дали са подходящи за нашите условия и климатични и като начин на отглеждане и изхранване на фураж. В повечето случаи наблюдаваме едни омаскарени животни пак нямащи нищо общо с първообраза си. Така е може би защото трябваше първо да се внесат мъжки разплодници и да се извърши едно поглъщателно кръстосване за да се запази гена на нашите овце и да се подобри хетерозисния ефект. В момента някои наши изконни породи са почти изгубени така като гледам поне изложбените животни, а вносните са побългарени.

  • Николай Начев браво побликуваи го приятел да видят измамниците които взимат субсидии да разберат за какво става дума

 2. АЗ СИ ГО ПРАВЯ НО РЕЗУЛТАТА С КРЪСТСКИ НЕ Е РЕНТАБИЛЕН.ТЕЯБВАТ МНОГО ПАРИ И НЕРВИ.ЕДНО ЧИСТО КРЪВНО ЖИВОТНО ,,ЛАКОН НА 7МЕСЦА Е ЗАПЛОДЕНО И ВНЕСЕНО В БЪЛГАРИЯ .СТРУВА 320ЕВРО.””,ЕДНО СТАДО ОТ 250ЛАКОНА КОЛКО СТРУВА??????.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук