Резултати в овцевъдството. Да посмятаме заедно

0

Икономическите резултати от овцевъдството за 2018 година,  с които ще ви запознаем, се отнасят за Ирландия. Страната “слънце” за своите фермери, страната на млякото, месото и агнетата. Може би заслуга за това има и комисар Хоган, защото и той е ирландец. Не знаем, но Ирландия, Беларус и Полша са страните, които през последните години правят бум в различни сектори на животновъдството.

През последните седмици, има голямо напрежение при ирландските овцевъди. Изкупвачите им, свалиха цената на агнетата.  В същото време, проучване на  Teagasc по отношение резултатите в овцевъдството на Ирландия за 2018 г показва  следните резултати:
Данните се отнасят за средна по големина ферма за овце разполагаща с 49 хектара и с размер на стадото от 129 овце-майки. Преките разходи се увеличават средно с 13%, а общите 8%. Сезонът на агнене е съвпаднал с лошите климатични условия миналата година в Европа и е било истински проблем по отношение на увеличените разходи за хранене на овцете.

Разходите за торове също са увеличени с 11% или средно около 3 000 евро. Увеличението на разходите, свързани със зърнените фуражите е средно  22% до 2 406 EUR. Режимните разходи се увеличават леко до 16 844 евро през 2018 г., с известно увеличение на енергията и горивата.

Общото брутно производство на средната ферма за овце намалява незначително до 49 481 евро  според проучването.

Преките плащания са нараснали леко спрямо предходната година до почти 19 000 евро средно. Това се дължи главно на увеличените плащания по Схемата за природни ограничения – с 10% – и в по-малка степен GLAS – с 3%.

Схемата за подпомагане на овцете дава на земеделските производители средно заплащане от 1000 евро на участниците през 2018 г.

На база хектар, средната брутна печалба за овцеферми е била 625 евро през 2018 г. Това включва основно плащане от 235 евро.

Teagasc  е полу-държавната институция в Република Ирландия, отговаряща за научноизследователската и развойна дейност , обучение и консултантски услуги в агро-хранителния сектор.

Govedovad.com

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Govedovad.com!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук