Какви права има ТОЛ полицията

3

През последните седмици, всеки водач на МПС е забелязъл белите Дачии и хората около тях облечени в жълти жилетки. Това са служители на новата ТОЛ полиция у нас. Много от нашите животновъди са шофьори и трябва да знаят повече за тази полиция и правата си. Ако прочетат целия материал ще научат и това, ако вече не са го прочели.

Новото звено ТОЛ полиция, ще сформира своя екип до края на юли, като бъдат назначени 680 служители. Те ще следят на пътя дали водачите имат валидна електронна винетка, а впоследствие и дали за камионите е платена нужната ТОЛ такса.
Има ли право ТОЛ полицията да ни спира без присъствието на органите на МВР и да ни санкционира по Закона за движението по пътищата?
Какви са правата на ТОЛ полицията според ЗДвП?

Ето и подробният отговор на тези въпроси, публикуван на сайта на СБА..

От 1 март започнаха засилени проверки на ТОЛ полицаите. Вследствие на тези проверки възникнаха и редица въпроси. Да, ТОЛ полицията има право да ни проверява на пътя, да изисква документи от нас, да ни санкционира и то без присъствието на органи на МВР и съответно Пътна полиция.

Това е възможно според Чл. 167а. от Закона за движението по пътищата, който дава не малко правомощия на ТОЛ полицията, сред които: те могат да спират движещи се МПС на пътя, да изискват и проверяват документи за самоличност и всички документи на съответното МПС, да заснемат чрез камери нарушенията, да вземат свидетелства за регистрация на МПС, т.е. да го спрат от движение, да съставят и връчват актове и електронни фишове.

За справка:

Чл. 167а. (Нов – ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.)

 1. спират движещи се моторни превозни средства чрез сигнал със стоп-палка с червена светлина, описваща полукръг, като сигнал за спиране може да бъде подаден и от движещ се автомобил на Агенция „Пътна инфраструктура“, означен като контролна единица на Националното тол управление, чрез постоянно светещ или мигащ надпис „НАЦИОНАЛНО ТОЛ УПРАВЛЕНИЕ – СЛЕДВАЙ МЕ!“; проверяват документите за самоличност на водача, както и всички документи, свързани с управляваното превозно средство;
 2. за установяване на нарушенията по чл. 179, ал. 3 – 3в използват технически средства или системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и/или табелата с регистрационния номер на пътното превозно средство, както и такива за измерване на размерите, масата или натоварването на ос на моторните превозни средства;
 3. осъществяват контрол по спазване на задълженията за заплащане на таксите по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата;
 4. предоставят възможност за картово плащане на съответните такси по чл. 10, ал. 2 и чл. 10а, ал. 2 от Закона за пътищата;
 5. не допускат движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, на моторно превозно средство, за което не е заплатена съответната такса по чл. 10, ал. 1 от Закона за пътищата;
 6. изземват и задържат свидетелства за регистрация на моторно превозно средство, в предвидените от закона случаи;
 7. проверяват създадените записи по ал. 3 и на тяхна основа съставят актове за установяване на административни нарушения при спазване на разпоредбите на чл. 189е и чл. 189ж;
 8. съставят и връчват актове за установяване на административни нарушения и връчват електронни фишове за нарушения по чл. 179, ал. 3 – 3в.

Ако нямате валидна електронна винетка при проверка от ТОЛ полицията, бихте могли да заплатите компенсаторна такса. Тя може да бъде платена на място само с дебитна или кредитна карта и е съответно: 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева за тежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. Ако обаче откажете да я платите на място, Ви се съставя акт. В случай, че не заплатите таксата в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление, в резултат на което дължите глоба – за леките автомобили тя е 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лв.

Затова СБА Ви съветва да закупите своята електронна винетка преди пътуване, да се уверите, че тя влиза в сила от посочената от Вас дата и за всеки случай да пазите разписка за закупената винетка (освен в случаите, когато все още имате валиден годишен винетен стикер).

източник:auto.blitz.bg

 

 

 

 

3 КОМЕНТАРИ

 1. Само се чудя защо полицайте са по двама а тол служителите по трима.

 2. …БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ МНОГО В ЕВРОПА ..НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО….С ВСЯКАКВИ ВИДОВЕ ПОЛИЦИЯ……И С НАЙ ГОЛЯМАТА ПРЕСТЪПНОСТ….

 3. Раздуване на щата на държавната администрация,обещани работни места на избори,шуро-бажанащина,отново схема за рекет и ширене на корупция по пътищата,неработеща система и спящи хора в служебните коли.Пълен провал,безотчетно харчене на бюджетни средства:заплати,гориво,осигуровки,пари за нови автомобили.можеше просто да сложат камери които да заснемат номерата и това да се проверява в център,съсипаха я тая държава

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук