Ще имат овцевъдство и то добро

Няколко пъти сме писали за румънските кочове. Става дума за субсидирането в овцевъдството им. За да получат субсидия, земеделските стопани трябва да осигурят на всеки 35 овце по един коч и то със сертификат за произход и прегледан от комисия.

На кой е идеята, можем само да гадаем. Дали на развъдните асоциации, на техния Съвет по генетични ресурси, Министерството на земеделието или на Европейски проект.
Така или иначе, това осигуряване на кочове работи.
В началото е имало опити за измама – да се издават сертификати на кочове, които не отговарят на изискванията, цената на кочовете със сертификата е скочила двойно и др. подобни. Като се изключат тези шмекерии, комшиите сякаш ще си оправят овцевъдството. Овцете им ще бъдат покрити от възможно най-добрите мъжки екземпляри. От тази година е трудно да се лъже, защото започна вземането на проби за ДНК. Нещата в Развъдните асоциации се отработиха и сигурно ще има резултати.
Забележете, това се отнася за всички овце, които се подпомагат от Държавата.

Скоро писахме за породата Туркан. Наш, овцевъд ни писа,че е развъждал десетина овце от тази порода, но не останал доволен от качествата и. Ако тези хора продължават да работят така, сигурно от следващите закупени овце човека ще бъде доволен.

Какво ще трябва да направят румънските овцевъди.

Между 6 и 31 май 2019 г., ще се извърши сертифициране, класиране  и разрешение  на одобрените мъжки разплодници да участват в предстоящата случна кампания. За тази цел са създадени комисии, които ще извършат всичко това. На практика, експертите извършват бонитировка на младите кочлета и съответно одобряват отговарящите  да се използват за разплодници.

Само мъжките, които отговарят на минималните изисквания по отношение на селекцията и ветеринарните такива, в съответствие с действащото зако-нодателство, ще бъдат одобрени. Във всяко депо и ферма Комисията  ще отчете резултатите от работата и ще издаде лиценз за продажба на одобрените кочове. Въз основа на резултатите от бонитировката и класацията, ще бъде направен анализ и ще бъде обсъдено с кметовете на селата нуждата от кочове за тази година и за предстоящата 2020 г.
Одобрените кочове могат да се използват както за изкуствено осеменяване така и за естествено покриване. Земеделските производители, които искат субсидии, трябва да купят кочове от одобрените . При приемане на заявленията ще се приемат по 35 овце за които има по един осигурен коч със сертификат.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук