Представяме ви породата – ТУРКАН

Предците на  породата овце Туркана са отглеждани от древни времена в Румъния и се подвизавали под името “овце Barsana”. Преди 1950  година, овцете от тази порода са представлявали над 60% от овчето стадо в страната. Благодарение на приетите  мерки за подобряването, чрез кръстосването с Цигай и Мерино, днес овцете от породата Туркана представляват 43% от общия брой на отглежданите овце в Румъния. Техният брой в Европа е повече от 10 млн. и е най-многобройната порода в ЕО.

Сегашният ареал включва отглеждане във височинните зони с валежи от 900-1000 мм. Живото тегло е 37-40 kг при женските и 55-60 kг при мъжките. Главата е удължена, профилът е прав при овцете-майки  и леко изпъкнал при кочовете. Много овце имат малки рога, а кочовете – големи рога на спирала.  Крайниците са дълги с фина кост, но много силни.
Това е комбинира  порода, която е за вълна, мляко и месо. Производството на мляко е средно 60-80 литра и при добри условия на хранене може да надвишава 100 литра на лактация. 

Производството на вълна е 2,2 кг от овца и 3,2 кг за кочовете. В районите, където се развъждат най-добрите стада  има стопанства с производство на 4 кг от овца и 6 кг от кочовете. Вълната е дебела, съставена от два вида влакна. Рандемана е много добър-60-65%.

Производството на месо като цяло е средно. Агнетата при раждане имат тегло 2,8-3 кг. Скоростта им на растеж е добра, но се влияе от производството на мляко от майката. При майка с добра млечност, агнетата достигат  тегло от 18-20 кг за два месеца и тяхната реализация е най-печелившата в тази възраст. От агнетата, заклани през първите три седмици след раждането, могат да се получат висококачествени кожи. За да се получат ценни кожи, в някои райони се правят кръстоски с овце Каракул. 

Продуктивност:

Вълна.Овцете произвеждат 2-4 кг вълна, а кочовете 4-6 кг с дължина на вълната до 25 см. Има и овце с по-къса вълна  (12-15 cm и 35-45 микрона) и къса (9 cm и 25-35 микрона).
Месо. При раждането си малките агнета тежат от 3 до 4 кг;  на 30 дни – 9-10 kг;  на 90 дни- 20-25 kг; до 150 дни – 30 kг. Дневният среден прираст е от 250-275 г. Месото има по-високо съдържание на мазнини, но съдържа големи количества конюгирана линолова киселина – 5,5 mg/g мазнина, която защитава ендотелиума на кръвоносните съдове.

Мляко. Средната продукция за лактация е  от 100 ± 40 литра за около 200 дни. Млякото съдържа 7-8% мазнини и 6% протеин, като е много добро за производство на фета, кисело мляко, сирене.

В рамките на породата са разграничени четири типа:
Бял тип – това са най-ценните овце. Имат отлично телесно развитие и дават повече вълна, отколкото другите типове.
Типът Brumaria е разпространен в Северна Молдова. Кожата на агнета, заклани 2-3 дни след раждането е силно търсена.
Другите два типа са Черния и т.н. Раца

Породата Tуркан се характеризира с голяма адаптивност към условията на околната среда. В перспектива се предвижда да се увеличи броят на белите овце, успоредно с увеличаването на живото тегло и количеството вълна.
Също така, за да се увеличи рентабилността на породата, се препоръчва да се кръстоса Туркана с породата Линкълн, за да се увеличи производството на вълна и месо.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

5 КОМЕНТАРИ

  1. В България вълната не се изкупува предполагам че ,незнаеш .слаба млечност ,какво хубаво видя в тази порода че ни я представяш или поредната безсмислена публикация

    • Защо представяме тази порода, отговора го дава г-н Мирослав Иванов.И за вълната знам и за млечноста знам и за винаги недоволни наши фермери също знам. Безсмислени статии няма. Има правилни изводи от всяка статия, била дори и безмислена

  2. И агнетата , кухи -леки …не са плътни и тежки като нашите.Овцете са само на кокали ,рога и вълна …гледал съм ги няколко години , дори кръстосани с наши , пак нищо не става от тях .На 10 една е читава !

  3. Именно затова написахме и статията. Все пак това е най-мащабната порода в Европа. Поне водещите стада имат добри животни. Виждал съм някои от тях. За развъдната им програма не зная много, но Цигая е добра порода за планинските части. Рогата са от нея и мериното. Видно е,че имат четири популации в рамките на породата и въпросът е от коя сте купили тези овце. С удоволствие бихме написали за Вашите констатации при работа с породата.Поздрави

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук