Приказка за овцете

0

Наистина, долу написаното си е приказка за повечето от нашите овцевъди. Но пък е приятно да си я прочетем. Всъщност това е материал за градските хора или за тези, които  не знаят нищо за овцете, а те стават все повече.

Женска овца може да се чифтосва на възраст 7-9 месеца (има изключения  – някои овце могат да достигнат репродуктивната си възраст, когато станат на 14 месеца). Периодът на бременност продължава около 5 месеца. След раждането, овцата започва да произвежда мляко веднага, но е по-добре да не консумирате мляко от тази овца  първите 1-2 седмици след раждането. Причината е, че новородените агнета се нуждаят от това първо мляко (особено през първите 36 часа), което най-често е неподходящо за хората. Въпреки това, в големите комерсиални овцеферми, на новородените овце е позволено да останат с майка си и да бозаят само за 36 часа. След това те се отделят от майките си и се хранят с различни заместители на мляко, докато майка им се доят два пъти на ден.

1-2 седмици след раждането, можете да доите овцата за около 4-8 месеца, два пъти дневно (сутрин и вечер). Като цяло, породите овце, които не са за мляко произвеждат такова, само  4-5 месеца след раждането, докато специализирани млечни породи, могат да произвеждат мляко до 8 месеца. Въпреки това, производството на мляко може да бъде повлияно от други параметри (намаление  продължителността на деня).  Немлечните овце могат да произвеждат 90 кг мляко годишно, докато  млечна порода овца може да даде 272 – 362 кг мляко годишно.

Овцете се доят на ръка или чрез доилна машина. И в двата случая хигиената е всичко. Първо трябва да стерилизираме млечната кофа с преварена вода. След това трябва да поставим животното в доилното място, да го обездвижим и да задържим задните крака (това не е необходимо, ако овцете ви са спокойни). Много фермери предлагат на овцете си зърно по време на доенето, за да им отвлекат вниманието. След това трябва да измием с топла вода вимето и цицките на овцете. Това измиване не само почиства цицките, но и отпуска овцете. След това ги избърсваме със суха и чиста хартиена кърпа и започваме сеанса на доене.

Доенето на ръка не е издърпването на цицките. Издърпването  определено ще доведе до нараняване. Вместо това трябва да се приложи захващане и притискане, най-често с палеца и показалеца. Доенето на ръка продължава средно 10-15 минути на животно за неопитен фермер. Опитните фермери могат да доят животното за няколко минути. Когато свършим, трябва отново да измием цицките с вода, сапун или специални разтвори. Много фермери потапят цицките в специални антибактериални разтвори след доенето. Ако сме закупили доилна машина, преди и след всяко доене трябва да почистите всички части на машината с подходящо почистващо средство, съгласно инструкциите на производителя. Имайте предвид, че при машинното доене винаги трябва да проверяваме  първите и последните струйки мляко. Проверете дали има  кръв в млякото, проверете дали цветът на млякото е нормален.  Имайте предвид също, че овцете често се дехидратират след процеса на доене, така че, трябва да им предложим прясна вода и сено, когато доенето приключи.
За много хора това е ежедневие, те осигуряват не само собствената си, но и нашата  прехрана.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук