IXсветовен конгрес на цветните овце

0

На 20.05.2019г  в гр. Биелла (Италия) бе открит 9-ия Световен конгрес за цветни овце. Конгресът се провежда в манастирски комплекс в Пиемонтските Алпи. Регистрирани са 110 участника, като половината са от САЩ, Австралия, Нова Зеландия, а останалите са от 22 европейски страни. За наша радост, България по отношение на науката е представена от нашия приятел – професор Дойчо Димов,  също така присъстват Милен и Койчо Бъчварови, собственици на единственото предприятие за първична обработка на вълната в България – “Клохида” Сливен.

Конгресът е за всеки, който се интересува от цветни овце, било то генетика, вълна, ръчна изработка или маркетинг – този конгрес покрива всичко.
Конгресът е уникална възможност да се види цялата преработваща верига на вълната. От почистване до крайния продукт, тъй като Биела е единственото място, където всичко може да се направи на едно място. 

А презентацията, която направи професор Димов,  в  се отнася до следното:
Генетични ре-сурси при овце-те с оцветена вълна и потен-циала им за производството на вълна.
Накрая проф. Димов  запозна присъстващите  с културното наследство на България в областта на овцевъдството и специално оцветени  овце. По време на конгреса, професора бе представен и като  Председател на Сдружението Асоциация за развъждане на Маришките овце.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук