Румънските чобани преговарят за субсидии за агнетата за разплод

Румънските чобани смениха тактиката, вместо на барикадите седнаха на масата на преговорите. След  придобивката за удвояване бонусът 2 лей (0,86 лева) за кг предадена вълна, сега преговарят за 200 лей (86 лева) на отгледано разплодно животно.

Това е предложено и обсъдено по време на овцевъдните тържества през уикенда. Овчарите искат  въвеждането на нова помощ за „балансиране“ на пазара при овцете, където се изнасят  много женски агнета. Вследствие на което, се  оставят все по-малко женски агнета за разплод и стадата  застаряват.

“Искам да помогна за увеличаване на износа, но не искам да увеличаваме износа си, без да си развиваме и нашите стада – казва един от лидерите…Мисля, че за женските агнета, отглеждани за разплод, трябва да има  субсидия до 2 години, до първото оагване”.

Овчарите са предложили субсидия от 200 лей на разплодно животно,  оставяне на най-добрите женски агнета за разплод и съответно подмладяване на стадата, следвайки следната процедура: 50%, т.е. 100 лей (43 лева) дадени, когато се влезе в програмата, 25% след една година и 25 % при първото агне. Нека има и гаранцията, за да няма измами. Овчарите са доволни от новата инициатива, като подчертаха, че в Румъния се раждат 9 милиона агнета годишно, половината женски.

Нещата в Румъния сякаш се случват. Най-напред задължително заплождане с качествени кочове, сега помощ за качествен разплод. Към това може да се добави бонуса за килограм предадена вълна, малките кланици, малките мандрички, облекченията при ползване на пазарите.

За Овцевъд & Козевъд от Букурещ – Костел Чита

Ех, кога ще ги стигнем румънците……..

една лея = на 0.43 лева

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

4 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук