Овче мляко- производство 2018 г

10

По принцип, за овче мляко у нас не се пише.
Никой не знае, какво се случва. Колко мляко е получено. Колко се изкупува. Какво се произвежда от него. Почти, като мъглявината Андромеда. Обикновено се изтъкват причини за това, ниските изкупни цени и дотук.

Все пак, интересно е, какво показват цифрите за овчето мляко, макар и малко. Според последният бюлетин, през 2018 г е добито 71 536 т овче мляко. Преработеното мляко, от трите вида животни – биволи, кози и овце, пък е около 36 000 т. През 2016 г според Обсерваторията сме произвели 22 510 т овче мляко.

През същата година най-много мляко са произвели гърците – 606 000 т. Все ги характеризираме, като малко мързеливички и сега веднага ще кажем, да са живи и здрави албанците, че доят.
Да, ама не.
Гърците си доят и то яко, щом са първи в Европа.
На второ са Испанците с 539 410 т.
На трето място се нареждат италианците с получени 424 840 тона.
На четвърто Франция с 292 480 т.
Следва Румъния – 32 790 т, Кипър – 28.82 т, Португалия 28.29, следваме ние с нашите 22 510 т, Словакия – 7 130 т  и Австрия – 4 660 т.

Другите държави от ЕО не са дали данни за производство на овче мляко. Интересното от тези данни, че всички цитирани държави, през 2016 г са получили повече мляко от 2015 г.

Най-голямо е производството в България на овче мляко в Южен централен район, където се получава 25% от овчето мляко в страната. Следва Югоизточен район. Един до друг, с почти еднакво производство са Югозападен и северозападен район. Най-малко е производството на овче мляко в Северен централен район.

Съвсем нормално е, резултатите по отношение на овчето мляко да са никакви. В „казана“ се блъскат овцевъди на светло, овцевъди на тъмно, изкупвачи, мандражии , складажии и търговци.
Бая народ, нали.
И всеки иска да бие тъпана.
Все пак има слънчев лъч. НОКА успя да издейства помощ за малки мандри. То и помощта е малка. На първия транш сигурно не повече от 15-16 ще бъдат щастливците, но все пак сложено е началото.
Следва включването и на организациите на овцевъдите и накрая обединението им в кооперация за производство на млечни продукти от овче мляко.

Истината за овчето мляко: трябва да се търси някъде.

Причините: много. Дано НОКА да ги намери и отстрани

Бъдещето: ще имаме овче мляко и агнета

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

10 КОМЕНТАРИ

  1. Всички мандри казват че имат тонове залегнало овче сирене, по тази статистика значи никоя мандра не произвежда сирене само от овче мляко

  2. Ами защо го давате, цената се определя от производителя на дадена стока, а не о копувача

  3. Абе нещо има разминаване у цифрите: добито през 2018г. – 71 536т. овче мляко ,преработено от трита вида животни – биволи ,кози ,и овце 36 000 тона ,къде се губи другата половина от млякото ,което всъщност трябва да е повече ,почти двойно ,защото е от трита вида животни…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук