Защита на животните

4

През последните години, животновъдите все повече са „притискани” от изискванията и някои от тях „хвърлиха” гегите, не поради лоши икономически резултати, а затова, че не можаха да издържат на административния натиск, многобройните изисквания и проверки.

Съвсем скоро и нашите фермери ще почувстват това, което вече изпитват на гърба си техните колеги  от други страни. Лошото е, че всичко това е свързано с икономиката на фермата. От една страна появилите се на пазара многобройни растителни продукти, явяващи се  заместители на млякото. На прага на магазините са изкуственото месо и мляко. Идват парниковите емисии. След тях са изискванията кравите да не носят хлопки. Да няма миризма  от животновъдния обект. Връзването на животните ще бъде табу след няколко години. Угояването –не на скаровите подове. Вегетарианците и веганите също са против продуктите от месо. Значи против производството, или на прост език намаляване на приходите от тази дейност.
Следват и защитниците на животни, които пък искат постоянен достъп до фермите, без разрешение на фермера. Ако ви дойдат на проверка от такава организация, ще се молите с двете ръце  по-добре да имате кръстосана проверка.

Нека ви запознаем с дейността на една такава организация. Това е холандската Dier & Recht или Животните и правото. Какво пише в нейното експозе:

Състава ни е от малък, но ефективен екип от адвокати, изследователи и политически персонал. Също така получаваме подкрепа от различни доброволци и стажанти.
За да бъдем добре информирани, редовно посещаваме животновъдните ферми, кланиците или пазара на едър рогат добитък. Ние не се срамуваме да влезем в солидна дискусия с мощни организации като супермаркети, лобита на фермерите, сектор за транспортиране на добитък, развъдчиците на чистопородни кучета или правителство. Когато е необходимо, ние ще заведем съдебни дела срещу тях.

Създаване на животните и правото –  Фондация „Право на животните” Холандия е създадена през 1982 г., съживявайки идеите на Фондацията за правно регулиране на законодателството в областта на животните. Тази фондация е създаден през 1932 г. Фондацията иска признаване на животното като живо същество, повече от обект или собственост, както го е видял тогава законодателят.

Хората се борят за предоставяне на субективни права на животните, като правото на съществуване (доколкото това не противоречи  на хората), правото на защита и правото на добро третиране. Фондацията се опитва да постигне целите си с всички правни средства: пропаганда на принципите си, провеждане на конференции и предприемане на политически действия за постигане на правна регулация на тази тема. Фондацията също така участва активно в международни инициативи. Тя установява, че хората започват да осъзнават, че законодателството в областта на животните е логично следствие от защитата на животните. “Ние просто се развиваме”.
Повече от седемдесет години по-късно тази еволюция за съжаление все още не е завършена – и законодателят все още вижда животни предимно като обект или собственост. Затова Dier & Recht остава нащрек и изследва нови начини за популяризиране на структурните форми на насилие над животни и злоупотреба с животни.

Dier & Recht

 

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Бюрокрацията спъва всичко.целия модел е за измамници и е…ци на дребно

  2. Те откраднаха парите за къщи и апартаменти а животновъдите ги разсипаха които нямат почивен ден трябва да повишат субсидии те троино

  3. ВСИЧКИ НИ МАРОДЕРСТВАТ.И ДИ КОГА.АГНЕТА БВЗ ПАРИ И МЛЯКО НА ВЯРЪРА.4,90.И 1,10..ОБЛАЖВАТ СЕ ЗЪРБАРИТЕ И ДР.

  4. Унищожете жиеотните,вземете хляба на българина и го хранете с ГМО.Ще има ли кой да създава поколение.Ми те само сбъркани ще останат,травестити,педерасти,лесбийки…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук