Овцевъдството. Стопанства 2018 г.

2

Какво друго видяхме в бюлетина “Селскостопанските животни в България към 1-ви ноември 2018 година“ издаден преди няколко дни в частта овцевъдство: От Анализа

Брой овце – 2019 г

се вижда, че броя на овцете-майки през следващата година трябва да намалее, поради недостатъчно оставения разплоден материала. При всички случаи под 10%, при необходимост от около 20%.
В началото на годината сме имали 21 588 бр стопанства.
Техният брой е намалял с 21.5% само за една година. Най-голяма е редукцията при стопанствата отглеждащи до 9 овце – минус 30% или в цифри над 3000 стопани.
Следват стопанствата от 20 до 50 овце, където намалението е с 24.7%.
Единствено има увеличение само на стопанствата отглеждащи над 300 броя овце и то с 24%, което в цифри е повече от 150 стопанства ръст за една година.

Всъщност в двете групи стопанства от 100 до 300 и над 300 се отглеждат над 850 000 бр овце. Това се случва без програми и стратегии. Просто живота и нюха на фермера му подсказват, че трябва да се увеличава броя на отглежданите животни. Ясно е, че отглеждащите до 100 бр овце ги отглеждат за допълнителен доход и все повече стопанствата в тази категория ще намаляват в полза на тези отглеждащи над 300 бр овце.

Най-голям е броят на овцевъдните стопанства в Югозападна България – 5 266 бр. Но района се нарежда на трето място по брой овце-майки, след Южен централен и Югоизточен район.
Най-голям брой овце-майки, се отглеждат в Южен централен район – 284 000 бр. – което е 25% от всичките овце майки., които са – 1 120 000 бр.
Следва от Югоизточен район с 250 000 овце-майки и 22.3%.
Най-малък е броят на отглежданите овце в Северен централен район – 104 000 бр
Отдавна говорим, че трябваше да имаме модела на устойчивата ферма. Имахме препоръки от някои експерти, да се спрем на семейна ферма от 150 овце . Времето сякаш ни изпревари. Самите производители чувстват несигурност с 50 овце, преодоляха тази цифра и за 2018 г имаме ръст от 24% при групата отглеждаща над 300 бр овце, както вече казахме.

Годината я започваме с 21 588 стопанства в овцевъдството. Не се заблуждавайте обаче. В 10 000 стопанства се отглеждат до 9 овце.
.
Настоящето: структурната реформа в овцевъдството си върви сама, което предполага и много грешки. Малките ферми затварят вратите и ликвидират. Средните, чувстват, че с по-малкия брой отглеждани животни, трудно се справят икономически и правят всичко възможно да увеличат броят на животните.
Какво ще се случи: Броят на фермите отглеждащи под 100 бр овце, ще продължи да намалява. Именно сега е момента, специалистите да кажат, какъв е печелившия модел за днешния ден.
Началната скорост: за да стане бързо и качествено новият модел, ще трябва начална скорост – разбирай материална помощ. Това трябва да се реши много бързо. В противен случай, ще повторим случката от деветдесетте години. Когато с голям ентусиазъм хората почнаха сами да правят всичко и много от тях не стигнаха до никъде.
Определено селекцията също трябва да е с предимство. Не може да създадем организация за работа във ферма с 300 овце-майки, а те да дават по 50 кг мляко за лактация./ ясно е че става дума за овце за мляко/ Може би сега е последния шанс да си оправим овцевъдството и то най-вече семейните и средни ферми.
Михаил Михайлов

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук