Генотипирането за Скрейпи започна

Генотипирането все още си една думичка, която си я повтаряме с години. Величаем я, колко е важно това, колко много ще допринесе за еди какво си. Откриваме лаборатории, изследваме кръв и косми, и сякаш всичко свършва до тука.
Няма публикувани резултати, няма изводи, няма действие.

Най-напред се прави генетичен анализ, относно старите породи. След това удостоверяване на бащинство. Сега ще почнем удостоверяване на майчинство.
И какво от това.
Тъпкане на място.
Съвсем нормално е и животновъдите да не могат да разберат ползите от това генотипиране. И да не сме толкова черногледи, вече има фермери, които на собствени разноски си генотипизират стадата си и са в крак с времето.

В Румъния, генотипизират там , където имат най-много проблеми. А тези проблеми са от 15 години, и са със заболяването Скрейпи, за което вече писахме в –

Скрейпи надига глава

Петнадесет години, румънските овцевъди се борят с това заболяване. Последните години, те се мъчат да убедят управляващите от ползата от генотипирането. В крайна сметка постигнаха своето.

„Много твърда позиция на министъра и аз казвам, че най-накрая министърът дава значение на това, което казвах преди 4-5 години. Спомням си, че през 2013 г., когато въведохме в програмата генотип на мъжките разплодници, това искане беше третирано с безразличие. Сега, след толкова години, виждам, че настоящият министър е казал много твърдо: трябва да включим тази програма за генотипиране, така че да се използват само кочове, който са устойчиви на скрейпи. Това е единственото решение, което може да предотврати болестта, друго решение нямаме, защото няма антидот за това заболяване в света. Коч, който е чувствителен към скрейпи, ще бъде елиминиран. Това е и нашият интерес, на фермерите и за първи път виждаме общ фронт-ветеринари, фермери и селекционери.”- казва един от развъдчиците.

Генотипирането ще се проведе на национално ниво, като на теста ще бъдат подложени 34 000 чистопородни коча. Генотипирането  ще бъде извършено, до началото на случната кампания. Всички проблемни кочове ще бъдат или умъртвявани или кастрирани в рамките на шест месеца.
На сертификата на коча ще бъде написано резултата от генотипирането.

Първоначалното определяне да се вземат проби от стопанства в които се отглеждат повече от 10 броя кочове, вероятно ще отпадне и ще се вземат проби от по малък брой кочове. Изследването ще бъде заплатено от държавата и проби ще се вземат най-напред от всички млади кочове.

Очакваме и у нас да тръгнат тези анализи. Хората чакали 4-5 години.  Те и у нас станаха толкова, след като започна да се говори за тези изследвания.
Време е.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук