Словакия – опит да възстанови овцевъдството си

0

Овцевъдство на Словакия

Броят на овцете в тази държава е около 340 хиляди и в момента се прави всичко възможно овцевъдството да тръгне нагоре. Освен финансовата подкрепа, тези действия се подкрепят от пресата и най различни реклами на продуктите от овце.

  • Словакия може да предложи качествени и безопасни агнета от биологични региони
  • Овчето месо е изключително здравословно и полезно за тялото
  • Развитието и стабилизирането на овцевъдството е предимно за словашките потребители

В миналото, овчето месо е било най-консумираното месо по време на празниците. Днес то се счита  по-скоро за лукс. Въпреки това, цената е приемлива, но от решаващо значение е да намерите вашия местен доставчик. Потреблението на агнешко в Словакия е ниско. Необходимо е  да се консумират най-малко три килограма овче месо годишно от всеки словак и  това би довело до развитието на овцевъдството, а потребителите биха помогнали не само на себе си, но и на страната.

Овчето месо е било най-консумираното месо в миналото. Консервирали  са  го чрез пушене и осоляване.

Агнешкото месо е особено полезно за здравето, благодарение на благоприятното съотношение на ненаситени и наситени мастни киселини и съотношението омега 6 и омега 3 мастни киселини. Ненаситените мастни киселини помагат за регулирането на нивата на холестерола в кръвта. Учените приписват агнешкото в диетата за  анти-склеротични, анти-диабетни или противоракови ефекти. Освен това, агнешкото съдържа значително по-малко мазнини. Агнето съдържа много висококачествени протеини, минерали, желязо, мед и цинк. Неговите хранителни стойности са много по-високи от тези на другите видове меса. Също така, то е изключителен източник на лесно абсорбиращо се желязо – една порция агнешко осигурява около 20% от препоръчителната дневна доза желязо за мъжете и 12% за жена. Овчето месо е отличен източник на витамини от група Б, като например В12, или В1, който действа благоприятно върху нервната система. Агнешкото месо има най-високо съдържание на L-каротин от всички меса. Затова педиатрите препоръчват да бъдат давани на децата сред първите видове меса, които ще започнат да консумират.

Много хора разнасят мита за неприятния вкус на агнешкото. По-скоро, вярното е  обратното, добре подготвеното агне е деликатес по целия свят. Агнешкото месо е най-сочното,  най-доброто и най-нежното. Също така, месото на старите овце е подходящо за различни специалитети.

 Въпреки тези истини, а не хвалби, Словакия се бори с различни проблеми, като ниски цени на месото, ниско потребление на овче месо (само около 0,13 кг на глава от населението годишно), внос на овче мляко от чужбина, слаб интерес към работа в този сектор и др. “Ако всеки от нас консумира най-малко три килограма агнешко годишно, произведено в Словакия всяка година, то не само ще направим нещо полезно за здравето си, но и ще допринесем за стабилизирането и дори развитието на овцевъдството в Словакия“, казва президента на овцевъдните организации.

Словакия все още има огромен потенциал за овцевъдство. В момента в Словакия има 340 хиляди овце, а тяхното развъждане също има и много странични ползи. Една от тях е използването на пасищата и по този начин се създава ландшафта и се обогатява почвата и/или подобряват екосистемите. В същото време овцевъдството осигурява създаването на работни места в селските райони, често на места, където почти няма друго освен селското и горското стопанство. Ето защо е важно да се консумира овче месо през цялата година.

Това е част от подкрепата за Словашките овцевъди на страниците на много издания в Словакия. Към всичко това можем да добавим, че последната създадена порода овце в Европа е създадена именно в Словакия и призната миналата година.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук