Брой овце – 2019 г

0

Все по-рядко, пътувайки из страната ни се случва да видим  овце на пасище. Не само овце, овце от една порода, в добро телесно състояние, излъчващи оптимизъм за нашето овцевъдство.

Съвсем скоро Агростатистика издаде бюлетина “Селскостопанските животни в България към 1-ви ноември 2018 година“.
На фона на бедната  цифрова информация по отношение на животновъдството, сякаш ни „засърбяха“ ръцете да напишем нещо по публикуваните данни за този бюлетин. Без информация, колкото може повече като количество и достоверност, не може да се правят никакви анализи, което означава и никакви стратегии, тактики и дори учения.

Какво показват цифрите относно овцете на България. Данните са към 01.11.2018 г, но на практика това са животните, които ще се отглеждат и произвеждат през стопанската 2019 г.

Общият брой на овцете от всички категории е 1 350 033, при 1 316 780 бр преди една година, което означава увеличение с 2.5%. Увеличението идва от страна на увеличение брой на отглежданите овце-майки и една друга категория други овце, за която не е конкретизирано, какви са тези овце, а според нас, това са шилетата за разплод и някоя и друга останала бракувана овца.
Броят на овцете-майки е 1 119 885, което е ръст от 2.1%, или имаме увеличение от 23 492 бр.
Цифрата е много интересна.
Имайки в предвид, че съвсем нормално е да се бракуват годишно до 20% от овцете-майки, при нас в основно стадо са влезли едва 50 096 бр дзвиски, което е по-малко от 10% и въпреки това регистрираме увеличение на овцете-майки. Вероятно това си е наш феномен. Броят на млечните овце /такива са ги записали фермерите/ е 988 385 и бележат намаление в сравнение с 2018 г от около 4000 бр. Овцете, записани под името “Други” овце-майки, имат ръст от 26% и тук влизат т.н автохтонни породи овце, тези за месо и вероятно всички безпородни овце /кръстоски/. Техният брой е 131 500.

Най-важната група – тази на кочовете е представена от 34 712 бр /тук влизат и кочлетата/, които са напълно достатъчно да заплодят овцете през идващата случна кампания.
От изнесеното до тук, сякаш всичко е нормално.
Да, ама не.  – Както казваше един добър наш журналист. Ненормален, дори не естествен е броят на оставените за разплод животни.

Нещо като заключение:

-общият брой на овцете-майки ще продължава да намалява;

-оставените за разплод женски шилета са недостатъчно – под 10%.

-броят на овцете за мляко също ще намалява;

-броят на „истинските“ овце за месо и техните кръстоски ще се увеличава;

-броят на автохтонните породи ще се увеличава, до достигане тавана поставен от Регламента.

Свършеното:

НОКА, свърши доста работа през миналата година: работи се върху Стратегия за овцевъдството, влизат в сила няколко мерки-доилна техника, малки кланици, организираха се няколко организации на производители. Говори се вече и за събиране и преработване на произведеното от овцевъдите. Разбира се и реализацията на преработената продукция. Както в анализа за говедовъдството казахме,че отиваме към гръцкия модел в говедовъдството, така може да се каже ,че НОКА върви по пътя на гръцките фермери-овцевъди от района на Лариса, които вече са свършили това.

Камбаната:

Трябва да се бие. На фона на всичко направено, няма я продукцията. Не се вижда в цифрите на статистиката за преработена продукция. Все пак много малко останаха хората,които отглеждат животни за да изхранват семействата в натура с произведеното. НОКА, трябва да помисли върху това. Обществото дава, но и затваря „кранчето“ когато трябва.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук