Пет неща, които получавате напълно нетоксични със содата

Содата лесно заменя цели армии от специални почистващи средства

Всеки знае проблема: в един момент водата под душа вече не се източва правилно. Това се дължи на отлагания на сапун, коса, пърхот, мръсотия и други остатъци. И по-добре оставете цветните  препарат за почистване, от супермаркета на рафта.

Като част от дългосрочно проучване, изследователи от университета в Берген наскоро откриха, колко опасно е почистването с химически почистващи препарати. Освен рисковете за здравето, въздействието на химичните вещества върху околната среда не трябва да се подценява.

Почистете канализацията със сода бикарбонат

Вместо това, опитайте добре изпитано и естествено домашно лекарство: просто сложете четири супени лъжици сода бикарбонат директно в канализацията и добавете половин чаша домашен оцет. Оставете содата да се разпенва, оставете за няколко минути и изплакнете с един литър вряща вода. И най-добре това да се повтори.

Съвет : Ако водата се източва много бавно и няма ефект, дори и най-доброто почистващо средство няма да ви помогне. Трябва да разглобите канализацията и да я почистите на ръка. Това все пак е най-ефективното решение на проблема.

Отново бяло пране

Мръсно или сиво е прането ви?
Содата е идеална за предварително третиране и избелване – и е напълно нетоксична. За предварителна обработка, просто добавете една супена лъжица сода бикарбонат на един литър вода. Или оставете прането да се накисва в смес от 1-2 супени лъжици сода и 10 литра вода за известно време.

Тъй като сода избелва, трябва да третирате само бяло или светло пране. А платове от животински материи или коприна, не трябва да влизат в контакт със содата.

Премахване на загорени налепи във фурната със сода бикарбонат

Дори тавите за печене, тиганите за печене или решетките, се почистват със сода.
За екологичното почистващо средство, добавете една супена лъжица чиста сода бикарбонат на един литър вода. Загрявайте, третирайте или напръскайте замърсените зони, оставете ги да постоят, докато могат да бъдат отстранени с гъба. След това изплакнете обилно.

Почистете терасата и премахнете водораслите

Ако имате тераса от естествен камък, трябва да знаете, че: След свършването на зимата се появява  покритие от плесен.
Само с благородни повърхности, като полиран гранит, трябва да внимавате. Направете проба на малко място, което не се вижда.

За (почти) всичко: измиване със сода бикарбонат

Вместо да използвате скъпи перилни препарати, можете да смесите две прости съставки. Всичко, от което се нуждаете е – настърган сапун, от сода и извара.

В два литра вода, прибавете настърган  сапун – 30 грама, 4 с.л сода бикарбонат, прибавете 150 гр извара и поставете във висок съд от неръждаема стомана. Разбъркайте енергично до напълното разтваряне на продуктите, и оставете на тих огън около 15-20 мин. За нормално измиване е достатъчен 150-200 ml разтвор.

Внимание : Препаратът не е подходящ за продукти от животински влакна като вълна или коприна!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук