Чобан – не е равно на животновъд

На 5 април, група румънски чобани, както искат да бъдат наричани официално създадоха – “Чобанска професионална организация”. В тази организация влизат истинските чобани, както се наричат те. Хора, известни на цяла Румъния с професионалните си умения, като овцевъди и борческия дух за справедливост. Именно тези, чобани отидоха в Брюксел със своите тежки ямурлуци изработени от овча вълна и защитиха правата си пред комисията. Те ще излязат с конструктивни предложения до всички държавни институции, които правят политиката при овцете. Името на организацията също не е избрано случайно. Те казват, чобаните са нещо повече от животновъдите, трябва да имат много познания и да са непрекъснато между овцете. У нас, сякаш слагаме овцевъдите по-накрая при животновъдите. Оказва се, че не е така. Във феодална Европа, чобаните са били със специален статут и повече права отколкото другите селяни.

Един от създателите на новата организация е овцевъдът Йоан Сучиу, и казва на младите хора, които искат да създадат ферма за овце.
– За да бъдеш овчар, трябва да отговаряш на пет основни условия. Всеки може да си купи овце. Който има пари, отива и купува 100 овце, 1000 овце, не е проблем, но той не може още да се нарече овчар.
Овчарите са едно, а животновъдите са доста по-различни. Така че, имаме две фундаментално различни категории хора, които отглеждат овце.
Искам да разкажа за овчарите. Какво означава да си овчар? Никога няма да намерите това определение в Google. Google все още трябва да се учи и да очаква да разбере нещата, които ви казвам.
На първо място трябва да знаете как да лекувате овца. Това е най-важното! Знаете как да лекувате овца. Да бъдеш много, много добър ветеринарен лекар. Да чувстваш животното, кога има нужда от помощ.
– да знаете как да получиш млякото;
– да знаете как да се заплодят и оагнят овцете;
– да знаеш как да ги пазите;
– да знаете как да подрязвате копитата;
Това са първите пет важни неща. Ако не контролирате тези пет, не си овчар. Не можеш да кажеш, че си овчар! В Румъния има овчари 30%, останалите 70% са животновъди.
Добрият пастир вижда дали овцата не е добре. Само по вървежа и охотата с която тя търси тревата, трябва да разберете дали и има нещо.
Ако е болна. Какво правиш? Обаждаш се на доктора. Ветеринарният лекар по това време е при друг наш колега, лекува овце, крави, инжекции и т.н. Той казва? Сега не мога да дойда, идвам в 3 часа следобед. Болната овца няма време за чакане. Ето защо е важно овчарят да знае как да й окаже първа помощ. В противен случай може да умре 20 пъти докато дойде доктора.
След това, подрязване на ноктите. Ако не знаете това как се прави тази вечер, утре трябва да го научиш как става. Ако агнето не знае как да забозае, трябва да го научиш веднага.
Стригането, рязането, доенето, правилното хранене могат да бъдат отложени. Но лечението не търпи отлагане, това е най-важното.
Разбрахте ли сега разликата между овчаря и животновъда”.

Костел Чита директно от Букурещ

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук