Няколко думи за фермата на папата

0

Бял дим над Сикстинската капела през 2013 г  обявява на целия свят за избора на нов папа. Това е аржентинският кардинал Хорхе Марио Берголо. Той  замени Бенедикт XVI, който се пенсионира. Той е първият йезуит, станал папа, първият папа от двете Америки в историята и първият папа, който не е европеец, от над хиляда години. Той избра за свое папско име Франциск.

От друга страна, изборът на  новия папа е ясен. Дори преди избирането му до трона, кардинал Берголо е известен като активен природозащитник, борец срещу глада и бедността. И Свети Франциск традиционно се счита за покровител на животните и птиците, небесният покровител на еколозите.
Фактът, че папа Франсиск активно участва в опазването на околната среда, знае целия католически свят. Малко хора обаче знаят, че в допълнение към официалните изявления и общата подкрепа за екологичните инициативи, понтифът реализира своите възгледи на практика, по-специално в собствената си ферма.
В малкия град Кастел Гандолфо, на един час път с кола от Ватикана, се намира лятна резиденция на папата, основана през XVII век. На територията на 55 хектара се намират Апостолският дворец, няколко църкви и вили, селскостопански сгради, обширна градина и ферма, която заема малко повече от 25 хектара.
Тя е построена между 1929 и 1934 г. за папа Пий XI и оттогава успешно работи над 80 години. Фермата произвежда зеленчуци и плодове (картофи, тиквички, домати и др.) А също така има и  пилета, зайци и крави, които са  около 80 глави – млякото, получено от тях, както и други продукти, се доставя ежедневно на папската маса.

Средният дневен добив на мляко, достига около 450 кг. Фуражите се произвеждат във фермата  и това е  главно сено и детелина, които се прибират за бъдеща употреба. Интересното е, че стопанството използва предимно естествени торове, синтетични химикали се използват само когато е абсолютно необходимо.

Преработката на мляко става във фермата  и от него   се произвежда почти цялата гама млечни продукти. Емилио Скарчели, един от най-старите служители на фермата (има общо около 10 души), се гордее с доставката на мляко, кисело мляко, моцарела и масло за последните четирима понтифи.

Земеделските продукти, които остават от  папската доставка, се продават в магазините в Рим, но те са доста скъпи, тъй като се смята, че качеството им е много високо. Като цяло, продажбата на хранителни продукти носи  годишен доход от около $ 300 000. Парите отиват да се плаща на персонала и за да се поддържа стопанството.

В началото на 2015 г. папа Франциск реши да отвори фермата в Кастел Гандолфо за свободен достъп. Докато посещават фермата, туристите могат не само да я видят, но и да опитат млечните продукти на Светия престол.

Млякото от папската ферма се използва не само по храна.  През 2017 г. архитектите го използват активно по време на възстановяването на двореца Белведере, построен в края на 15-ти век и сега част от архитектурния комплекс на Ватикана.  За боядисване на стените на двореца, в който се помещава Музея на изкуството Пио-Климентино, се използва една древна рецепта – смес от краве мляко с гасена вар и естествен пигмент, който дава кремав нюанс. По този начин са боядисвани стените на Белведере преди векове, но рецептата се използва и сега. “Ние не сме носталгични по отношение на миналото”, – казва главният архитект на Ватикана Витале Занчетин. “Просто този метод , всъщност е най-оптималният, защото тази боя се задържа по стените много време и не се изтрива”.

източник:CNN

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук