Аваси- порода за мляко

Под ръководството на проф. Стефан Бойковски, бе издадена Монографията  „Породата Аваси  в България“, в която е извършено обобщение на резултатите от Научните изследвания относно породата овце Аваси и нейните кръстоски в България. В научния екип участват д-р Димитър Георгиев, доц д-р Милчо Христов и доц. д-р Иван Цочев. Изключително важни научни констатации, които трябва да се прочетат от тези овцевъди, които ще включат в схемите за развъждане тази порода.

Смея да твърдя, че съм един от първите в България, който е видял овцете Аваси. В края на седемдесете години на миналия век в село Млекарево – Сливенско, имаше шап и знаете в такъв случай изхода е убиване и загробване на животните. Имаше карантина, имаше и дезинфекции.

 Дойде време да зареждаме фермите с животни. Точно тогава академик Хинковски започна да „разчупва“ нашето до тогава консервативно овцевъдство и да внедрява методите на хибридизацията и съответно работата по създаването на нова млечна овца за България.

В някои от схемите съществуваше и кръстосването с породата Аваси. За да кръстосваш обаче, трябва да имаш мъжки животни, за да имаш такива, трябва да имаш овце майки. Тогава се взе решение да се внесат женски шилета на 9 месечна възраст от Израел, порода Аваси.

 Отиваме с Кирил Василев и г-н Пелишев от Сливен на среща с /тогава/ професор  Хинковски в сградата на сегашната ССА. Трябваше да говорим по отглеждането на агнетата в батерии. Секретарката на академика ни помоли да изчакаме, имал среща с израелци. След минута тя отвори врата, те ни видяха и един от тях тръгна към нас и прегърна Пелишев. Оказа се, че този човек е близък роднина  на Пелишев. Забравих да кажа, че майка му беше еврейка. Поканиха ни да влезем и разбрахме, че се говори да се внесат овце от породата Аваси. Ставаше дума за 500 женски шилета. Пелишев, като истински сливналия, каза на роднината си – Кажи на професора, ако 150 шилета не пристигнат ли в Млекарево, нито едно няма да можеш да продадеш в страната ни. Уж го каза на майтап, но след няколко месеца пристигнаха 150 бройки. Повече за тези животни ще ви разкажа, като започни публикуването на част от Монографията.

Все пак за да влезем в „час“ преди да разтворим страниците на книгата, да напишем “подгряващо“ няколко думи за породата Аваси

Аваси,

наричана Ивести (Турция), АрабскаБаладиДеириШамиСирийска или Гезирех е грубовълнеста, тлъстоопашата млечна порода овца от Арабския полуостров.

Породата е разпространена в ИзраелСирияИранИрак и Саудитска Арабия. Има слаба аклиматизационна способност, особено в районите с повишена влажност. В България се използва за кръстосване с местни породи в породообразуването на Синтетична популация българска млечна овца.

Характеристика на породата

Овцете тежат 60 kг, кочовете – 90 kг. Млечността в селекционните стада по време на лактационния период, който трае 200-300 дни, е над 300 литра. Не е необичайно,  някои овце  да имат лактация над 750 литра. Овцете са кротки и се доят за 4-5 минути.Средната вълнодайност на овцете е около 2,5кг kg, на кочовете – малко повече. Плодовитостта е до 120%.

Михаил Михайлов

Аваси има кафяво лице и крака, като руното е с цвят от кафяво до бяло. У някои индивиди  лицето може да има  черни, бели, сиви или петнисти петна. Мъжките са рогати.  Средния диаметър на влакното е 33 микрона

1 КОМЕНТАР

  1. Да сте жив и здрав г-н Бойковски още дълги години да ръководите Асоциацията по овцевъдство

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук