Овце – породата Wensleydale

Овцете Wensleydale са рядка порода домашни животни. Породата е създадена в Wensleydale (долина) в хълмистата местност на Йоркшир в Северната част на Англия.  Те произхождат от кръстосване на местните породи Teeswater и Leicester.
Основателят на породата е коч, роден през 1839 г. 
През 1973 г. тази порода е намаляла до 226 бр. овце за разплод. През 1974 г. обаче започва ръст на броя и сега породата е регистрирана  в категорията “риск”, което означава, че в Англия има близо 1500 овце-майки. Породата е разпространена най-вече в родината си. В САЩ, преди няколко години е създадена асоциация на породата, а  малки стада има в Холандия, Франция, Белгия, Германия и  Австрия. Основната селекционна цел е вълната. Сега тя е най-благородната и най-търсена вълна в Англия. Нежните влакна и естествени къдрици на вълната, я прави търсена за изработването художествени изделия. По този начин изглежда, че оцеляването на породата е гарантирано. Овцете се стрижат за пръв път на около 15 месеца. След това животните се стрижат веднъж годишно.

За да се постигне възможно най-чисто състояние на руното, пасищата, храненето, оборите и здравната профилактика, трябва да се извършват предварително и да са адаптирани към породата. В  долината Wensleydale преобладават буйни зелени пасища, така че, овцете Wensleydale използват  добра храна с високо биоразнообразие на треви и билки. Пасищата трябва да бъдат свободни от киселец, бодил и храсти, за да се избегне замърсяването на вълната от  растителни части. ).

Овцете Wensleydale са животни с височина от 80 до 90 cm при холката и тегло до 90 kg за женските и 140 kg за мъжките животни.

Те са сред най-тежките породи овце. Животните принадлежат към една от най-взискателните породи. Характерното за тази порода са дългите „лъскави стружки”  къдрава вълна, които са с дължина до 30 см. Руното може да достигне и 7 кг при стрижбата.  Дългите вълнени нишки покриват лицето колкото е възможно повече.  Овцете Wensleydale имат най-висока генетична резистентност към скрейпи от всички породи овце в Англия.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук