Овцевъдството на Германия

0

Тъй като е месеца на овцевъдите, бих искал да разкажа за спомените си от посещенията ми в Германия, за  наблюденията ми за немското овцевъдство, още по времето, когато  Германиите бяха две, когато имаше СИВ, имаше “желязна завеса” – и само като си помисля, че сега доста от четящите едва ли са чували за тези неща.

Ще се опитам да разкажа това, което си спомням от по-далечното и по-близкото минало. Едно време, Германия въобще не се смяташе за овцевъдна сила в СИВ – организацията, която обслужваше социалистическа Европа. „Силните”бяхме ние, руснаците, румънците и до тука. Германците от Източните провинции, по памет си спомням, нямаха дори и един милион овце. Все пак, те произвеждаха най-млечната овца в Европа – Източно фризийската, полутънкорунната порода Меринофлайш, участвала в създаването на много породи и в по-ново време породата Меринолангволе. Мисля, че с това се изчерпват породите при овцете.

При козите актулни бяха Саанската коза и Тогенбургската. В по-ново време Алпийската. Независимо, че овцевъдството беше на втори план, след говедовъдството, в тази страна имаше добри резултати.
Както вече казах Саанската коза и Източнофризииската овца водят класацията на най-млечните породи в Европа.

Независимо, че изкуственото осеменяване при овцете си беше направо любителско, това не попречи на техните учени да имат успехи по ИО. Спомням си, участвах в едно състезание между държавите членки на СИВ, включително и Куба за най-добър разредител на сперма на кочове. Получавахме, преценявахме, разреждахме, охлаждахаме и съхранявахме спермата на кочовете 24 часа. След това осеменявахме. Немският разредител се оказа най-добър и при него се постигна най-добро запазване на спермата и най-добра заплодяемост. Процента на заплодените овце не мога да си спомня точно, но беше някъде около 50%. Най-зле беше кубинския разредител от 15%.

При посещенията в Германия, в рамките на последните години, какво ми направи впечатление.

В Саксония, близо до гр.Лайпциг, посетихме една мандра, в която се преработваше само козе мляко. Мандрата е съществувала преди отделянето на ГДР, съответно е била държавна. След падането на ”желязната завеса”, собствениците са си върнали мандрата и обработваха между 20 и 40 тона дневно, според сезона. Съвсем нормално, съвсем близо до мандрата имаше създадени 5-6 ферми, в които се отглеждаха от 1000 до 2000 бр кози, разбира се, оборно и окозването беше три пъти годишно по 600 броя кози. С други думи, всеки ден се произвежда мляко. Собственикът, млад мъж беше теглил над 500 000 евро кредит и на въпроса ми –  как спи – отговори: много спокойно. Ако имам проблем мандрата ще помогне.

Посетил съм и три овцеферми близо до Франкфурт. Фермите бяха много наблизо една до друга. Отглеждаха овце от породата Източнофризииска. Всеки фермер имаше по 150 овце. И съответно доеше над 200 кг мляко дневно. Тези тримата, фермери, бяха инвестирали в една малка мандра – разбирайте една голяма стая, в която се извършваха всички операции по приготвянето на сиренето. Една седмица работеше в мандрата едното семейство, на следващата друго и идваше реда на третото. След това отново се редуваха. Всеки си носеше млякото в тази мандричка, записваха се килограми и качествени характеристики. Произвеждаше се овче сирене и мисля, че имаше и топено такова с пиперка, копър и още нещо. Тези малки опаковки се продаваха при голям интерес в турския квартал на Франкфурт.

Следващия случай на коопериране, са фермерите и някои от големите компании за производство на млечни продукти.
Холандската фриджерал къмпани обединява над 19 000 млекопроизводители и им дава най-добрата цена в Европа.
Немската Арла, раздаде нетната си печалба пак на фермерите.
Гърците от кооператива в Тесалия, миналата година изкупуваха млякото от своите кооператори на над едно евро килограма, докато мандрите дадоха върховите 85 цента. Освен това кооперативната мандра фиксира огромна печалба, докато мандрите много малка.

Това мога да ви разкажа за немското овцевъдство. То не е голямо, но може да се похвали с успехи.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук