Как да острижем овцете правилно

След напрегнатата кампания за продажбата на агнета по време на Великденските празници, сега ще има някои друг ден почивка за овцевъдите. Разбира се, за тези които доят, няма да има и ден почивка. Веднага застават на стъргата или при доилните апарати. В края на май и в началото на юни, започва кампанията по стригането на овцете.
Може би най-неприятната кампания за овцевъдите.
Цена за вълната няма. Подвиг е дори да ти я вземат.
Мургавите стригачи станаха с големи претенции – искат хотел, храна и висока ставка за остригана овца. Следва съхранението на вълната, продажбата, ако има такава и накрая, търсене на начини за изнасянето и от фермата.
Така или иначе, овцете трябва да се острижат. Какво съветват специалистите. 

Стрижба при овцете – част първа

Стрижба при овцете – част втора

Най-напред в банята и след това в кланицата

  1. Овцете се стрижат най-малко веднъж годишно. Но някои породи се стрижат два пъти годишно. Напоследък стана популярно и стригането на шилетата на деветмесечна възраст.
  2. Най-доброто време за стрижбата са месеците – май и юни. Времето е подходящо за това. Все още нямаме летните горещини, а и пък не е и толкова студено през нощта.
  3. Първото подстригване на овцете трябва да се извърши преди агненето – около един месец, като се постригва опашката на овцата и около половите органи.
  4. Във връзка с изискванията в някои страни, агнетата и шилетата да влизат в кланиците с чисти руна – със замърсени такива се изкупуват на по-ниски цени, някои овцевъди практикуват стригане на шилетата 2-3 месеца преди клането. Това води до по-добър прираст на животните и в допълнение, кожата е с идеална дължина на вълната за дъбене.
  1. Стрижбата трябва да се извършва в чист и сух навес или обор.
  2. Овцете не трябва да се предпазват от намокряне поне един ден преди стригане.
  3. Един опитен стригач може да острижи 100-120 овце на ден.

8. Руната вълна, трябва да се сгънат по определен начин и складират в проветриво помещение, без влага и течове от покрива.

9. Вълната е използваема не само като текстилна суровина, но и като отлична топлоизолация на сградата.

Дъбене на кожи:С дъбенето на кожите се цели да се предпазят кожите от гниене, да се заздрави връзката им с косъма и да се направят меки и еластични, като същевременно им се придаде трайност спрямо действието на водата

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук