Как да острижем овцете правилно

0

След напрегнатата кампания за продажбата на агнета по време на Великденските празници, сега ще има някои друг ден почивка за овцевъдите. Разбира се, за тези които доят, няма да има и ден почивка. Веднага застават на стъргата или при доилните апарати. В края на май и в началото на юни, започва кампанията по стригането на овцете.
Може би най-неприятната кампания за овцевъдите.
Цена за вълната няма. Подвиг е дори да ти я вземат.
Мургавите стригачи станаха с големи претенции – искат хотел, храна и висока ставка за остригана овца. Следва съхранението на вълната, продажбата, ако има такава и накрая, търсене на начини за изнасянето и от фермата.
Така или иначе, овцете трябва да се острижат. Какво съветват специалистите. 

Стрижба при овцете – част първа

Стрижба при овцете – част втора

Най-напред в банята и след това в кланицата

  1. Овцете се стрижат най-малко веднъж годишно. Но някои породи се стрижат два пъти годишно. Напоследък стана популярно и стригането на шилетата на деветмесечна възраст.
  2. Най-доброто време за стрижбата са месеците – май и юни. Времето е подходящо за това. Все още нямаме летните горещини, а и пък не е и толкова студено през нощта.
  3. Първото подстригване на овцете трябва да се извърши преди агненето – около един месец, като се постригва опашката на овцата и около половите органи.
  4. Във връзка с изискванията в някои страни, агнетата и шилетата да влизат в кланиците с чисти руна – със замърсени такива се изкупуват на по-ниски цени, някои овцевъди практикуват стригане на шилетата 2-3 месеца преди клането. Това води до по-добър прираст на животните и в допълнение, кожата е с идеална дължина на вълната за дъбене.
  1. Стрижбата трябва да се извършва в чист и сух навес или обор.
  2. Овцете не трябва да се предпазват от намокряне поне един ден преди стригане.
  3. Един опитен стригач може да острижи 100-120 овце на ден.

8. Руната вълна, трябва да се сгънат по определен начин и складират в проветриво помещение, без влага и течове от покрива.

9. Вълната е използваема не само като текстилна суровина, но и като отлична топлоизолация на сградата.

Дъбене на кожи:С дъбенето на кожите се цели да се предпазят кожите от гниене, да се заздрави връзката им с косъма и да се направят меки и еластични, като същевременно им се придаде трайност спрямо действието на водата

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук