Три дни за гръцките овцевъди

0

Директно от Атина.

Идващия празник, вече не чука, а направо си е започнал в Атина. Хората чакат с нетърпение четвъртъка, когато започва Великденската фиеста за гърците. Тук е престиж и традиция да се спазят всички обичаи. В 24 часа в събота, се поднася традиционната супа Магирица – супа от агнешки дреболии, с което се отбелязва края на постите, а на другия ден се пекат агнетата.

Поне засега, от цените на агнешкото са доволни клиентите. Толкова евтино агнешко не помнят от години. По телевизията по няколко пъти на ден показват халите в Атина и коментари по отношение на цените. На клиентите с карти за супермаркети непрекъснато се изпращат СМС с цените на агнешкото. До вчера цената в една от най-престижни супермаркети – Василиопулос, за килограм агнешко цената бе 7.29 евро за агнета сукалчета и 5.40 евро за по-големите агнета. От днес, цената на агнетата сукалчета е вече 5.99 евро, а за по-големите се запазва на 5.40,  най-ниски са цените в централните хали на Атина.

Овцевъдите са отчаяни, защото остават само три дни до кампанията и трябва да продават агнетата си под себестойност. Това ги накара да напишат и поредната декларация до министерството.

Ветеринарните власти също са на крак и не се правят никакви компромиси. Основната задача на контролните органи е да защитят потребителите от измамни .

С цел предоставяне на повече информация и защита на потребителите, ветеринарните служби  предоставят полезни съвети и  насоки за хигиената и безопасността на храните, които възнамеряват да консумират.

В тази връзка се препоръчва:

Да се купува от пазарите, тъй като тези предприятия имат законни лицензи.

Когато купувате месо, той трябва да бъде поставено в хладилници или камери. Не купувайте месо, не охладено, изложено на прах, насекоми, микроби и замърсители на околната среда. Трябва да обърнете внимание на хигиената на персонала и чистотата на оборудването и мястото от което купуваме продуктите.

Когато се доставят агнета, вътрешности и месо, трябва да се спазват следните условия:

– За всички местни агнета , печатът на годността е тюркоаз (ярко син) и овален.

– Агнетата, внесени от трети страни, трябва да носят овален печат на годност в кафяв цвят.

– Всеки труп трябва да носи печати от двете страни.

– Вътрешните органи не трябва да имат възли, кисти или да показват промени в оцветяването и да са изложени на околната среда.

– В замразена форма следва да  има  датата на замразяване и изтичане годността на продукта.

Ветеринарните служби също така съветват потребителите да бъдат много внимателни в избора си. Ако открият деградирала, неподходяща или развалена храна или са заподозрени в измама или подвеждане, трябва да се обадят на определен телефонен номер.

Михаил Михайлов
Директно от Атина

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук