Регламентиране на дълговете

0

В предния материал

На пазар в Атина

ви запознах с настоящите цени на агнешкото. Пълен убиец са за производителите тука. Очакваната цена за овчето и козе мляко е също по-ниска от миналата година. Какви са цените сега няма да ги спомена, за да не бъда обвинен, че има манипулация. След като се продаде и последното Великденско агне, ще ви кажа какви са изкупните цени.

От анализите на гръцките експерти е видно, че при тези изкупни цени, положението на животновъдите е направо критично. В тази връзка председателя на Гръцката асоциация на животновъдите е написал специално писмо до министър председателя Ципрас, което започва с думите – Специално, смело регулиране на заемите за животновъдство и птицевъдството.

Секторът на животновъдството в Гърция през последните години е в тежко положение, хиляди фермери са напуснали професията си, а много други са на ръба на ликвидиране, поради високите производствени разходи,  свръх задлъжнялостта, данъчните и други тежести, липсата на ликвидност, свиване на селскостопанските доходи и т.н. Производствените разходи са увеличени  с повече от 100%, което прави производството нерентабилно за животновъдите. От друга страна, цената на продукцията е паднала значително. Така средната продажна цена на овче мляко през 2002 г. е 0,90 евро/кг, а през 2018 г. 0,75 евро/кг. На козето мляко цената намалява през 2018 г. под 0,50 евро/ кг.

Един от основните проблеми, пред който е изправен секторът, е несправедливото и необосновано данъчно облагане на производствените сгради (обори, складове и др.). Новите сградите за говеда са като “дворци”, които надвишават сумата от 250 000 евро и подлежат на допълнителен данък.

В допълнение към гореспоменатите развъдчици и птицеферми са силно задлъжнели, те вече нямат доход, за да изплащат дълговете си и са принудени да напуснат професията. Ето защо е необходимо животновъдството и птицевъдството да оцелеят, за да изплатят дълговете си и отново да инвестират.

Какво предлага Асоциацията на гръцките животновъди:

Регулиране на заемите за добитък (касае десетки хиляди ферми)

Споразумението се отнася както до заемите, гарантирани от гръцкото правителство, така и до заемите в червено.

Опрощаване на 70% от лихвите и 50% от главницата, а остатъкът да бъде изплатен за 20 години при ниска лихва. Това ще позволи на животновъдните да оцелеят и да продължат да произвеждат най-ценните и най-качествени продукти (месо, мляко и др). Да се включат в регламента всички животновъдни ферми (овце и кози, животновъдство, свиневъдство, птици). Нито един обор или ферма, както и къщата на фермера, не могат да бъдат продадени.

Ако не се направи това, много животновъди ще се откажат от професията.

Нашите животновъди също внесоха подобна декларация до министъра на земеделието. Там исканията са основно за парична помощ и опрощаване на сто процента взетите т.н ниско лихвени заеми. Предполагам, че отговора го знаете. Вероятно ще има обещания за даване на де минимис и консултиране за опрощаване на кредитите. Отговор, който не се различава от многото давани досега.

Михаил Михайлов
директно от Атина

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук