2 част: Михаил Михайлов – Какво се случи през 2018 г в животновъдството

Списание “Агро & Пари” излиза веднъж месечно, като информира за промени в националното и европейското законодателство, ка-саещи българското земеделието; за практиките от опита на старите страни членки; за възможните схеми за държавни помощи, които предоставя    европейското законо-дателство.
В първия брой на списанието Михаил Михайлов прави равно-сметка на изминалата 2018 г.
Govedovad.com


СЕЛЕКЦИЯТА: един от важните фактори за повече продукция и добра икономика. Определено не сме добре. Фактът, че едва тази година, вероятно ще минем границата от 4000 кг мляко от крава е достатъчен. Фактът, че от млечните овце ще се иска по 70 кг мляко, доказана продукция е още по-красноречив. Развъдните организации се подвизават вече повече от десет години и ако казваме, че досега търсеха място под слънцето и някъде другаде, вече трябва да показват и резултат – а той е само един – повече мляко и месо от едно животно и то качествено. Ако това не стане, просто нямаме нужда от селекция. А тя иска доста пари.

1 част: Михаил Михайлов – Какво се случи през 2018 г в животновъдството

МИНИСТЕРСТВОТО: и там имаше сътресения, смени се в средата на годината екипа в сектор животновъдство, имаше протести, имаше напрежение по Наредба 3, имаше много работа по изграждане нашата политика по отношение на новата ОСП, промени в организацията на работа в СА. Към това може да се добавят и гафовете, които направиха някои служители на министерството.

Министърът си разигра перфектно картите. Като добър икономист и добър аналитик, хвана юздите със здрава ръка и си свърши работата за която му плащат. Обяви дати за отпускане на субсидии, помощи и de minimis – парите бяха по сметките преди определените дати. Не се предаде, когато бе блъфирана Наредба 3 и съда отмени някои точки. Само след няколко дни Наредбата бе оправена. Не се огъна под натиска на браншовите организации и си прокара неговата политика. Много умело позволи при подготовката на визията на новата ОСП да се „сблъскат“ вижданията на две формации – АЗПБ и на два икономически института. В крайна сметка нашата позиция вече е готова, добра е и ще работи за фермерите.

ФЕРМЕРИТЕ: през годината те трябваше да преминат няколко „Препятствия“. На първо място въвеждането на модул “Мляко”. Нищо лошо няма в това. Обществото вече е сигурно, че получава качествен продукт. Всички ферми произвеждащи некачествено мляко, и не бяха осигурили подходящите условия за отглеждането на животните, бяха изхвърлени от млечния сектор. /Не си мислете обаче, че те са се премирили със съдбата си. Просто се лъжете./ Въпросът е по-скоро, защо модула се направи така екстремно, бързо и при неподготвеност от страна на изискващи и фермери. Бъдете сигурни, виновен за това има, но както си е прието у нас, ще остане ненаказан. Другото препятствие беше  ваксинирането на животните. При говедата против Нодуларен дерматит и Син език, при овцете против Син език. Всъщност така и трябва да бъде. В момента след Франция болестта се разпространява в Германия.  Независимо от исканията на фермерските организации за ваксиниране през пролетта, когато това е най-благоприятно, това не се случи. Отново имаше ферми, в които животните бяха ваксинирани през лятото. Резултатите са някои и друг аборт и падане на млечността за десетина дни. Към това трябва да прибавим и несвършващите проверки по фермите. Също нищо лошо, така трябва да бъде. Но може би трябва да се смени формата. Мога да ви дам пример за проверка във ферма с 500 дойни крави. Прави се прокар, за да се заснемат животните. Няма да пиша, как минава това предвижване на животните, но в крайна сметка, един аборт, една заклана крава и една на екстензия, след двата дена корида. Млякото във фермата пада поне с 500 кг за няколко дена.

НОКА: Организациите. Ако има нещо положително при тях, това е дейността на новия браншови съюз Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Успяха да спечелят дело срещу МЗХГ, което си е направо прецедент. Иска беше за неправилно проведена процедура. Успяха да изискват откриване мярка за изграждане на малки мандри, която вече е одобрена и ще стартира. Внесоха и две нови предложения за мерки относно малки кланични пунктове и подвижни доилни инсталации. Бързо спешиха редиците и регистрираха двадесет организации на производители. Тази мярката е много интересна. Например основната задача на тези организации е да събират общото млякото на членовете. Ами най-напред трябваше да има мярка, да ги научи да получават повече и качествено мляко. Следващото, което НОКА ще направи е нещо много интересно и добро за фермерите. Доколкото зная, ще се създадат в 23 населени места центрове, в които ще се попълват необходимите документи на фермера, виждате всеки говори за подаване на документи по електронен път, а всеки може ли да работи с компютър и програми. Отиват и по-напред, да поемат и счетоводството на фермерите. Накрая, че много взех да ги хваля, предложиха на министъра да изготвят Стратегия за развитието на овцевъдството. Не подценявайте обаче министъра. Човека реагира съвсем професионално и възложи това на СА, защото все пак в момента НОКА, не обединява всички овцевъди и козевъди
Михаил Михайлов

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук