От двете страни на една река, а толкова различия

0

Преди няколко дни прочетохме въпросите, които една от организациите иска да бъдат разгледани на предстоящия Съвет по животновъдство. Както всички декларации, излезли през последните години, и тази започва с искането на пари. Останалите предложения също са свързани с вземане на пари индиректно, но тях няма да коментираме.

Никъде не се говори за увеличаване на производството и съответно намиране реалната цена.
Констатира се спада на цената на овчето мляко и нищо повече.

Човек остава с впечатление, че фермите се издържат с най-различни програми, а на тезгяха няма нищо. Поне така показва статистиката през последните години. Докато не се направи пълно обследване на пътя на овчето мляко, ще си е все така. Още повече, че няма информация да се внася овче мляко на по-ниска цена от нашето. То и по-ниска цена няма де. Интересно е да прочетете как се борят румънските овчари за своите пари. Поне засега нямаме такива предложения. В нито една медия, все още няма, никаква реклама да купуваме българското. Нали има много програми, подкрепяни с големи пачки с пари за рекламиране на нашенското.
Незнаем дали и търговците на дребно са „насъскани“ да зареждат с български агнета.
Въпросът с кланиците е на пътя между София и Брюксел.
Хората си го решиха и без Брюксел и без програми. Просто се активираха кметовете и се получи.
Овцевъд & Козевъд

Прочетете какво направиха румънците. За пари не се чува.

В началото на Великденската кампания за продажба на агнета, овцевъдите са се обърнали към големите търговски мрежи! Те са поискали от търговците на дребно да не ги саботират по време на Великденските празници. Земеделските производители искат от дистрибуторските мрежи да продават румънски агнета!

Лидерът на организацията на земеделските производители показа, че съществува допустимо европейско законодателство, което позволява всички видове “игри”, предназначени да увеличат печалбите в ущърб на качеството на месото, продавано на румънския потребител.
„Месото се купува отвън в последните дни от неговата годност. То се нарязва тук и се добавя нов срок на годност – 7-10 дни, според случая, и опаковъчна форма. Месото губи вкуса си и в някои случаи може да се превърне в  риск за потребителите. Купувачът трябва да има по-добра информация за месото, а не само да вижда цената.

Както и нашите овцевъди, така и румънските подчертават: румънското агне е сред предпочитаното от арабския свят. Нашите агнета  се отглеждат на естествени пасища, с любов. Месото ни е по-скъпо, защото е прясно, животните се отглеждат в специални условия и ние отделяме по-дълго време за тях.

Що се отнася до цената на агнетата преди Великден, последните оферти  се въртят  около 14 леи/кг. или 6.00 лева. Призива на овчарите към обществото, което купува живи агнета или трупно е:
Агнето, което търсите за Великденските празници, трябва да е поне  14-18 килограма – в идеалния случай 20 килограма и да е  два до три месеца след оагненето. Купете агне от контролирани от ветеринарите ферми!

На местно ниво, властите решават, да помогнат на овчарите и временно да създадат  центровете за клане.  Одобрението на тези центрове, се извършва само при определени условия. Местните публични органи (кметове / префектури) могат да поискат в писмена форма от Ветеринарната служба на окръга да организират такива места, където фермерите/овцевъдите могат да заколят агнетата си. Решението за организацията на дейността на тези места вземат ветеринарите.

При вземането на решение ще се гледа: има ли наблизо до населеното място кланица, капацитет на кланицата, наличието на ветеринари в района. Клането във временните места за клане ще бъде разрешена само между 15-28 април 2019 г.и  между 07:00 – 17:00 ч. Такива пунктове вече има в над десет места в страната.
Поздрави за кметовете.

Как мислите, нали това е едно реалистично искане, което вече се изпълнява. Хората нямат време да извървят пътя до Брюксел и обратно и след една или две години ще имаме десетина-петнадесет кланички – за толкова вероятно ще стигнат парите.

ЗА Овцевъд & Козевъд – Костел Чита / Букурущ

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук