Рога и копита

1

ГЕРМАНИЯ: Рязането на опашките е все по-критикувано. Според исторически документи традицията за рязането на опашките, датира от 14-ти век. Причините за това са:

  • замърсяване на аналния участък с изпражнения при дълги опашки
  • улеснено покриване
  • по-лесно раждане
  • по-бързо намиране на вимето от агнетата след раждането.

Понастоящем се разрешава на овцевъдите в Германия, в съответствие със закона за защита на животните, на агнетата до 8-дневна възраст да се отрежат опашките, чрез слагане на гумен пръстен. При по-голяма възраст, отрязването се извършва от ветеринарен лекар.


ГЕРМАНИЯ: Биологичното овче мляко се преработва главно в сирене. Само 8 500 млечни овце се отглеждат в Германия. Млечните овце се отглеждат в 97 стопанства.
Само  67% от млечните ферми работят екологично и в тях се отглеждат средно 143 животни. Средният млечен добив на биологичните ферми е 280 литра годишно. Доставката на прясно мляко е по-скоро изключение за производителите на овче мляко поради липсата на широкомащабни покупки. Повече от три четвърти от компаниите обработват и продават продуктите си самостоятелно.
Повечето млечни ферми се намират в Долна Саксония,  Бавария и Баден-Вюртемберг.


АВСТРАЛИЯ: Спермата на коч, съхранявана от 1968 г,замразена преди  50 години, е използвана  успешно за изкуствено осеменяване  на 56 овце-майки. Заплодени са и са се оагнени 34 овце. Резултатите показват, че заплодяемоста на спермата се запазва, въпреки 50-те години на  съхранение в течен азот.  Агнетата имат гънки  на тялото, което се срещат в Мериноса в средата на миналия век, което първоначално е било избрано за увеличаване на повърхността на кожата и добива от вълна. Направено е сравнение и с група от 1048 майки, които са били осеменени със скоро замразена сперма. Оагнили са се 618 овце и процент на заплодяемост от 59%, докато при петдесет годишната сперма този процент е 61.

“Сър Фреди” е един от четирите коча, чиято сперма е била замразена през 1968 година.


 СЛОВАКИЯ: Борбата с мухите трябва да започне през април – такава инструкция получиха словашките животновъди. Като общо правило, ако премахнете една муха през април, ще премахнете един милион за сезона. Ако премахнете една муха през май, тя ще се равнява на  хиляди. Ако премахнете една муха през юни, ще убиете само една.


 

1 КОМЕНТАР

  1. Повече от три четвърти от компаниите обработват и продават продуктите си самостоятелно. Сигурно имат 100 пъти по- облекчени условия отколкото у нас. Тук само като ти изброят наредбите и закончетата, за да произвеждаш и продаваш самостоятелно и те отказват дори и да започнеш

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук