Купуваме агнешко за Великден

2

Уникално месо

Месото на великденските агнета е истинска гастрономическа скъпоценност. Въпреки това, неговата уникалност не е в името, а в състава и съдържанието, което се дава от факта, че тези млади агнета са консумирали само висококачествено майчино мляко. Благодарение на високата си биологична, но диетична стойност, агнето има място на масата дори на хората със строга диета. Освен типичния си мирис, вкус и добра усвоимост, агнешкото се характеризира с високо съдържание на важни аминокиселини, витамини, минерали. Благодарение на своя състав, то влияе положително на нивото на холестерола и е подходящ за безглутенова диета.  Само леки 100 грама агнешко месо ще покриват 30 – 40% от препоръчителното дневно изискване за протеин.

С теорията до тук. Всичко е ясно. Кандърдисване да купим агнешко не е необходимо. Сега остава да купим месото. На пръв поглед лесно. В магазина пълно с месо от всички части на тялото на агнето. Цените обикновено яки по това време, но традицията е по-важното. Все пак не е приятно ако се окаже, че агнешкото, което си купил е от Нова Зеландия или от Румънски агнета. Така че, преди да отидете до магазина прочетете това за да не купите скъпи „стари“ агнета, вместо великденското агне.

  • Произходът на месото – във всеки случай, трябва да е нашенско. Казват, че от тази година ще има голям и четлив печат на нашите агнета. По принцип всеки не-български произход на агнето е силно подозрителен. Поне така показва опита от минали години.
  • Размер и тегло на агнетата – това зависи и от породата на овцете, но също и от датата на Великден, тъй като тя е подвижна и следва църковния календар.  Овцете, не контролират заплождането и бременността си по някакъв календар, а изключително според климатичните условия. Така че,  цялото Великденско агне има средно тегло (трупно) от 6-10 кг.
  • Цветът на месото – агне от мляко има бледо розов цвят на повърхността. Тъмният, червеникав цвят със сигурност не се среща при агнета до шест седмична възраст. По същия начин, мазнината е, бяла, почти прозрачна. Нарязаното месо е розово, подобно на свинското.
  • Мазнините – се срещат в ограничена степен в областта на бедрото, гърба и рамото. Има мека консистенция. В никакъв случай младите агнета не могат да имат интрамускулна мазнина, т.е. свръх растеж.
  • Вкусът и мирисът на месото – вкусът е мек, не прекалено изразен,  близък до мляко или сметана. Миризмата на агнета е аромат в истинския смисъл на думата. Това е типична, трудна за описване смес от мляко, прясно месо, ливадно сено.
  • Доставчик – Ако не сте сигурни за произхода на месото и разчитате само на информацията от продавача, купувайте от сертифициран месар.
  • Цената – за цялото Великденско агне тази година вероятно ще се колебае около 13-16 лева.  В допълнение, агнешкото е чисто, висококачествено месо, почти без мазнини, сухожилия, кървави разфасовки – с други думи, 1 кг агнешко, влиза 1кг в тавата.

След като купихте агнешкото и вече сте уточнили рецептата, остава да си купите и вино. Какво вино да изберем за агнешкото

Точно това месо си отива с богато разнообразие от вина, но в зависимост от времето и начина на приготвянето на агнето (а също и възрастта му), някои видове са особено подходящи.

Ако ще приготвяте месо от агне, хранено само с мляко, е добре да изберете висококачествено, отлежало няколко години вино, като бордо, бургунди или риоха, което ще допълни и подчертае деликатния вкус на месото.

Ако приготвяте ребра, котлети или бут в комбинация с пресни пролетни подправки или зеленчуци, отново предпочетете вино, отлежало няколко години, като особено подходящи са бургунди, бордо или пино ноар. Малко изненадваща, но много добра комбинация се получава и със сухо розе.

Печено агне с чесън и розмарин. Класиката в жанра се комбинира добре с по-млади и леко плодови вина като каберне, каберне/мерло, риоха или младо бордо.

Овцевъд & Козевъд ви пожелава приятна пред великденска подготовка….за весели празници.

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук