Ще се лишим от “старите животни”

Преди доста години прожектираха един филм “Уморените коне ги убиват, нали“ Уморени ли са нашите животни.

Какво прочетохме във фейсбук:

„Днес ми изпратиха копие от писмо на БАБХ, в което най-общо е казано, че по служебен път ще бъдат изключени от животновъдните обекти, животни над определена възраст, без да се отчита дали са от автохтонни или комерсиални породи.
Очевидно не се отчита факта, че за селекционерите и развъдчиците на автохтонните породи, един от ключовите признаци е дълголетието на животните и стопанското им използване.
Интересно е, че се говори само за видовете говеда, овце, кози и свине, а нищо не е казано за конете.  Това писмо е продиктувано от желанието на ветеринарната администрацията да пресече злоупотребите с ползването на “вечните” ушни марки, вместо да потърсят работещи модели, действително това да не се случва на терен, като се засили контрола, върху частно практикуващите лекари.
Обаче това е и несъобразяване с основни селекционни признаци, записани в развъдните програми на асоциациите работещи с автохтонни породи.“

С горе цитираното писмо също бяхме запознати, но просто решихме да не вземаме отношение. Нашето мнение е в тон с писмото. Да няма животни на пределна възраст, да не се дават субсидии на не продуктивни животни, да няма животни фантоми, за което предполагат старите животни в списъците. Но, след като това се изисква от нашите фермери сме, длъжни да кажем и нашето мнение.

Писмото вероятно е отговор на искането на министър Порожанов, от 29.03.2019г с което де искаше да се даде отговор, как ще се оправи идентификацията на животните.

Щом има такава Заповед, значи нещо не е наред.

То си е и така. Шефа на БАБХ, като опитен администратор е решил да избегне срещата с десетките животновъдни организации, които  доказват непрекъснато, че нямат общ език и е взел решение да действа. До колкото се разбира от писмото, вече „старците“ са изхвърлени извън борда и в системата са останали животни под определените в писмото възрасти за животните.
Към такива „актове“ се постъпва и в други държави.
В разговор с гръцки фермери, те ни казаха, че при кравите, субсидия при обвързаната подкрепа получават само кравите до осем години – става дума за крави млечно направление.
Нашите развъдни асоциации също направиха „чистка“ на овцете и кравите „старци“ и броят им съвсем не беше малък.

Възникват обаче и няколко въпроса, на които някой трябват отговори.
Все пак трябваше да се вземе мнението на селекцията за тези години. Нали и те са участник в това животновъдство. Биволовъдите не са съгласни с поставения праг. Дори от там ни казаха, че имат заплодени животни на определената възраст и се притесняват, че няма да могат да вкарат женските малачета за селекцията, защото майките ги няма в системата.

Елиминирани са и най-важните фигури – собствениците на животни. Те са хората, които решават, какво ще става с техните животни. Които дава парите,  той бие тъпана – стара максима.
Не се дава обяснение,  какво ще стане със „старците“ в техните обори. Колкото и да са малко, има и такива. Сега тези животни, които са записани, като служебно изгубени, не трябва да бъдат във фермата, те не съществуват в ЖО. При проверка и наличие на такива – следва глоба и евтаназия.
Започна ваксинирането, за тези, старите, които са във фермите  ще има ли ваксини. Много фермери, имат животни любимци. За тях, те са решили да ги гледат във фермата докато умрат. Какво правим с тези животни.
Следва и въпроса, има ли такъв Евро Регламент, с какъвто ни плашат непрекъснато.

И накрая, според нас, това не е начина, да си сложим в ред идентификацията.

Евтаназия е акт, с който някой отнема живота на друг по негова изрична молба или поради необходимост от друг характер ( осакатен до невъзможност да живее адекватно;  поддържани живи, но в безсъзнание и във вегетиращо състояние.). Евтаназията е смърт, причинена за доброто на човека.
Евтаназията е разрешена в Белгия през 2002 година. През същата година тя е разрешена и в Холандия.. Правото на собствения си живот има всеки холандец, започвайки от 12-годишна възраст. Все пак, за да се евтаназира дете на възраст между 12 и 16 години, е необходимо, в допълнение към неговото съгласие и съгласието на родителите.
В САЩ, евтаназията е легализирана в няколко щата. В Орегон през 1994 г., в Тексас от 1999 г.
В Швейцария, евтаназията е легализирана през 2006 година. Преди това тя е съществувала извън закона. Швейцарските власти са си затваряли очите за евтаназията, така от цяла Европа неизлечимо болните отиват в частни клиники в Швейцария в търсене на последна милост.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

4 КОМЕНТАРИ

  1. Служебно се “загубват” говеда над 20г.,дребни преживни над 15г.и свине над 6г.в ИС на БАБХ,считано от 01.01.2019г.

  2. Освен всичко друго, ако говорим за автохтонните породеи, които освен всичко са редки, когато намериш животно на което искаш да запазиш гените го използваш до последно да ти даде колкото се може повече поколения. Дори когато е малко продуктивно вече поради старост, ако успее да роди още един приплод би било от полза за запазването на породата. В такъв случай субсидията е необходима подкрепа.

  3. За жалост правилата се пишат от хора’ които нямат представа, а се водят “специалисти”

  4. Имали написани някаква възраст за крави овце кози биволи на който да бъдат информирани фермерите

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук