Форумът в Болярово – 1 част

0

Тежък форум. Не случайно пишем на следващия ден.  Наистина  трябва малко време, за да се осмисли случилото се.
Всъщност форума мина при отлична организация, от страна на кмета на Болярово – г-н Христо Христов. То няма и как. Човека е с голям организационен опит, минал през вече 13 години кметуване. Също така бе надушил, къде трябва да се търси промяната. И ако питате нас, мотото на форума е и решението, което би трябвало да се вземе.

По добър синхрон между институциите и стопаните на животни, с цел превенция на епизотични кризи на външната граница на Европа

Прави, чест на всички имащи отношение институция към случилото се в този край, / една дума която пишем със страх – Чумата по овцете/, всички те имаха свои представители. Присъстваха един от зам. – обл. управители на Бургаска област, от МЗГХ – г-жа Силвия Василева, БАБХ – Александър Цветков , от полиция Ямбол, представител на антимафия, кметовете на Малко Търново, Елхово, Стралджа, Средец, Тополовград и разбира се кмета на Болярово. Присъстваха също двамата изпълнителни директори на НОКА и НСГБ, а Асоциацията на месодайните говеда /АРМПГБ/ бе представена от Председателя си.

Водещ бе г-н Иван Хвърляков от Тракийския университет.  Той много умело „дърпаше конците“ на събранието. Даде възможност на всеки желаещ да се изкаже, не позволи събранието да излезе от дневния ред, правеше забележка при агресивни изказвания.

След приветствените думи на кмета Христов, бе дадена думата на всички представители  на администрацията. Може би това бе и единствения пропуск на водещия, че към тази група не се включи изказване на фермер. Все пак форума бе за тях, а освен това и животните са техни. При следващи подобни събрания, нека на официалната маса да има място и за един фермер. Може би, най-впечатляващо бе изказването на кмета на Малко Търново. Човекът с думи прости каза, че ако продължава така нито хора, нито животни ще останат в този край. Животновъдите са обезверени и не вярват вече на никой. Историята се повтаря през няколко години и взема все нови „жертви“ от фермерите. Трябва да се сложи ред в това. По-късно разбрахме, че кмета също отглежда животни и всичко е много познато за него. Така че, нашата забележка, че е нямало животновъд на масата може да отпадне.

Съвсем нормално беше, да се направи оценка на ситуацията в момента по отношение здравния статус на животните, да се маркира свършеното и пропуските и тогава да започне дискусията.  Това беше възложено и разбира се отлично изпълнено от проф. д-р Михни Люцканов от Тракийски университет.

След кратко описание на епизотичната ситуация в Европа и най-вече на нашите съседи, професорът направи някои предложения, за подобряване на работата по отношение опазването на животните от заразни заболявания в този край и грешките които се допускат в момента.
По важните от които са:

-идентификацията на животните, не работи добре. Има пропуски, редовно се виждат животни без марки.

-надзора над заразните заболявания  не е добър. Липсва мотивация на хората, които са натоварени да вършат тази дейност.

-диагностичната ни система в момента е „разбита“ във времето. Действащите лаборатории са добре оборудване, но определено има липса на квалифицирани кадри. Международните лаборатории работят добре, но все пак имат чувствителност 97-98%, което означава, че винаги трябва да се използва и втора, ако се наложи и трета лаборатория при подобни изследвания.

-създаване на гранична служба за контрол и недопускане на  заболяванията, които ни заплашват от юг

Накрая професора каза, че целия потенциал на ветеринарията ни, не е бил използван напълно по време на заболяването,  за което и той чувства вина, че не е могъл да помогне с нещо. Никой не е потърсил науката по него време.

След приключване на изказванията, които ще публикуваме допълнително събранието взе решение да излезе с предложение за изготвяне на Концепция за този район, какво да се прави при подобни ситуации и най-важното осигуряване на синхрон между администрацията, определен с Наредба. Също така, час по-скоро да се реши казусът “Ани”.

То инак няма и да стане.
Нали знаете, всеки държавен чиновник  си е държавен чиновник.

Тоня Мишева от Болярово

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук