СИГНАЛ – Очаква се „шах“ на пешката

През последните дни, имахме няколко обаждания, относно най-важното за фермерите – цената на която им се купува продукцията, в случая млякото – и краве и овче. За истинския фермер, продукцията е най-важното. Не си мислете, че субсидията и жалкия de minimis са на първо място.
Имаме, наша приятелка фермерка, която получава по два тона мляко на ден. Най-трудното и е да ви подари два литра мляко. Готова е да ви дари с бутилка уиски, но не продукта на нейния труд. Примера го дадохме просто да засилим, колко ценна е всяка капка мляко за фермера.

От обажданията разбрахме, че се очаква /а в някои райони вече е станало/ ХОД НА „ЦАРЯ“ И ШАХ НА „ПЕШКАТА“.

От района на Плевен ни се обадиха, че от първи април цената с пет стотинки надолу.

В Твърдица цената също пада всеки месец. В Бургаска област от януари досега, цената пада с една стотинка всеки месец. Сега фермерите имат индиректно съобщение да очакват по-голямо намаление на цената за втората половина на април. Известен говедовъд от този край, с производство от три тона мляко на ден, ни се обади – “не ми се работи, отчаяхме с тези цени, пропаднаха ми плановете и най-важното мерака за работа“.

Направихме среща и с производители на фуражи. Тяхната гледна точка е – една лоша година за зърнопроизводителите, последвано от увеличение на изкупните цени на зърното и съответно увеличение цената на фуражите, което е и съвсем нормално следствие.

За съжаление, това  правило изглежда въобще не важи за млекопроизводителите.

При положение, че имаме „шах на „пешката“ / а то ще стане, бъдете сигурни/ все пак някой трябва да отговори, защо става така.

При най-малко производство на мляко и най- ниски изкупни цени в Европа, как така се напълниха складовете с продукция.

Министерството също трябва да се заинтересува, ако се изпадне в такава ситуация. Нали все се тръби, че над 20% от издръжката на кравите става благодарение на субсидиите. Това означава, че държавата има дял в производството. Щом е производител, нека да си потърси и да се бори за реалната цена на продукта си рамо до рамо с фермерите.

И накрая, не трябва да се забравя: в шаха има едно правило, след шаха  обикновено следва и мат.

Мат е позиция в шахмата, при която царят на единия от противниците е заплашен с шах и няма позволен от правилата ход.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

6 КОМЕНТАРИ

  1. само стачка на животновъдите противен случаи животновъдството в България е на леквидация

  2. Отдавна има директива на ЕС за ликвидиране на животновъдството ни !

  3. Аз съм само симпатизант на животновъдите, но този парадокс с цените в България се дължи в известна степен на самите тях: сигурно има начин да въздействат на цените на фуражите и после на изкупните цени на млякото. Има свободен пазар и различни лостове за регулирането му. Ролята на държавата в случая е нищожна. Знам, че в някои европейски страни се създават сдружения и кооперативи, които успяват да въздействат на пазара. Вероятно още не сме достатъчно подготвени, след като позволяваме на търговците да спекулират прекалено.

    • Напълно съгласен. Няма какво да се коментира цената. Никой не те забранява да затвори цикъла. Здружение–мляко–продукт – – пазар, определяш цена.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук