Овчето мляко идва

0

След тежката кампания по продажбата на великденските агнета – тя вече започна, и въпреки, че не така, както се искаше на овцевъдите, следва и кампанията за млякото. Въпреки, че все се гордее, че едно време, сме имали милиони овце, че сме произвеждали над 300 000 т мляко годишно, и куп още суперлативи за овчето мляко, се пренебрегва факта, че много малко хора знаят вкуса му.
Някои го познават само от овчето сирене.
Навремето, когато имаше с тонове овче мляко на пазара, единственият продукт, от такова мляко, беше сиренето и за мезе, по-малко кашкавал и масло. Сиренето заминаваше нанякъде и съответно с приходите от него се строяха доста заводи. Чували сме, че завода за сметачни машини, тъй популярните – “Елка” в Силистра, е изграден най-вече със средства получени от износ на овче сирене.

С тези думи искаме да кажем, че липсва рекламата за овчето мляко.

То децата не са виждали овца, ние искаме да пият овче мляко, няма как да стане. Така че, преди да е дошло млякото в гюмовете, ще разкажем нещо за овчето мляко с надеждата, че след това, повече хора ще си купят шишето с овче мляко.

Овчето мляко е  алтернатива на кравето мляко и същевременно е полезно за нашето здраве. Понижава нивата на холестерина, укрепва костите, стимулира имунната система, стимулира  растежа и развитието на организма, предотвратяване на вродени дефекти, затруднява възпаленията и понижава кръвното налягане. Намалява шансовете да бъде засегнат човек от рак, поради високото съдържание на нуклеотидите, които съдържа. То стимулира имунната система поради големите количества витамини А и Е, които действат като антиоксиданти. Високото съдържание на протеини в овче мляко повишава растежа и развитието. Овчето мляко подобрява шансовете за бременност при жените и като цяло за по-здравословно репродуктивно здраве, тъй като балансира хормоналната дейност.

Има само няколко животни, благодарение на които човешката популация е оцеляла. Когато майчиното мляко го е нямало, хората са го замествали с мляко от  крави, кози, биволи и овце.
Овчето мляко се използва от хиляди години, като храна по целия свят и макар да не е толкова употребявано, като кравето мляко, има голяма популярност. Овчето мляко  превъзхожда биволското, кравето и козето мляко по повечето показатели, а също така притежава уникален вкус. То се използва за производството на много известни сирена, включително фета и рокфор, в допълнение и приготвянето на различни кисели млека и напитки. Когато консумирате мляко от овце, получавате впечатляващ тласък на протеини, въглехидрати, полезни мазнини, основни минерали и важни витамини. Поради  периодичността на доене на овцете, обикновено млякото и продуктите от него са по-скъпи.

Овчето мляко срещу кравето

Когато става въпрос за протеиново съдържание, животинските видове мляко са отлични източници, но овчето мляко се счита за най-доброто. С 5,4 грама протеин на 100 грама мляко е по-добро от кравето мляко (3,2 грама), козе мляко (3,1 грама) и биволско мляко (4,5 грама). Това прави овчето мляко изключително важно за растежа и развитието, тъй като пълните протеини са от съществено значение за производството на тъкани, клетки и костна структура в тялото.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук