Германия – след денят на овцете и козите

0

Ние си имаме шести май – ден на животновъда, германците си имат ден на овцата и козата, който бе съвсем скоро. Както е прието навсякъде, след форума посветен на овцевъдството и козевъдството, животновъдите бяха поканени на изискан коктейл. Но изглежда, че и там „ножа“ е опрял до кокала, защото „плаченето“ за сушата и искането на помощи, бе сменено с разглеждането на икономическото състояние на овцевъдството. Пред 140 овцевъди във Верден, председателят на земеделската камара на Долна Саксония, каза следното:

– “Икономическото състояние на овцевъдството и козевъдството в Германия е напрегнато, защото ниските пазарни цени и високите производствени разходи поставят собствениците на животни под натиск. Въпреки че овцевъдите  се грижат за животните си малко под 70 часа седмично, те дори не могат да изкарат и  минимална работна заплата”.

Ситуацията е влошена драстично през последните месеци, което се дължи на спада на цените на агнешкото, стагнацията на  пазара за овча вълна и – поради сушата през миналата 2018 г., което пък е  причина за по-високите цени на фуражите и сламата.

В този контекст, председателят на Камарата, приветства политическите инициативи на федерално и държавно равнище, насочени към засилване на икономическото положение на компаниите. Като пример той посочи премията за овце и кози от 25 евро въведена наскоро в Тюрингия, която ще бъде плащана за животно, през следващите три години.

Положението в козевъдството също е проблематично. Въпреки нарастващото търсене на кози млечни продукти, в близкото минало, не можа да се изгради адекватна преработка и съответно търговия.

От консултативния кръг на овцевъдите в Шлезвиг-Холщайн направиха следната сметка: ако днес фермера отглежда 1 000 овце-майки, за да си изкарва прехраната, тези животни ще трябва да се отглеждат, от голяма степен от един човек и няколко временни работника (става дума за овце, без доене), за това ще са необходими  около 4000 работни часа годишно, което би било в норма за тази ферма.
В крайна сметка чистият доход ще е от около 2 000 до 3 000 евро на месец, който ако се раздели на работното време, ще се окаже, че сумата за фермера ще е дори по-малка от законната минимална заплата.

директно от Хамбург за Овцевъд & Козевъд – Дафина Велкова

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук