Отбиване на агнета

Михаил Михайлов: Как се отбиват агнетата, как се маркират, как се отглеждат.

 Защото  отбиването на агнетата и доброто им развитие, като шилета и дзвиски, предопределя и бъдещата добра продуктивност на стадото.
Все пак аз ще ви разкажа, какво правехме навремето, за да знаят сегашните ни овцевъди и развъдчици, и ако нещо им харесва, да го прилагат.
Всъщност тогава беше много по-лесно от сега. В големите стопанства я имаше изградена селекционната пирамида. Имаше кочопроизводни стада, имаше племенни стада имаше и стокови стада.
Първите произвеждаха кочове, вторите произвеждаха ремонта на стоковите, стоковите пък угояваха всичко и колеха. Към това като прибавим и над 70% изкуствено осеменяване, нещата се случвах. Отбиването на агнетата /говорим за тънкорунните агнета/, обикновено ставаше в началото на март. Всъщност то си беше и празник за фермата. Съвсем в реда на нещата се хапваше и първото агнешко за годината. Влизаше се в клетката на агнетата, и се започваше да се избират най-типичните за породата агнета, под контрола на селекционера. След това, агнето се теглеше, гледаше се да е над 30 кг, отчиташе се майчиния номер, който беше татуиран след раждането, на лявото ухо. След това, на дясното ухо се татуираш индивидуалния номер на агнето. Нямаше пластмасови марки и чипове.
Такива бяха времената тогава. След това  се записваше номера на майката, сложения индивидуален номер  и килограмите. Ако имаше неотрязана опашка, съответно с някои от познатите ви вече методи

Защо се режат опашките на агнетата

се отрязваше. Ако случайно, имаше агне, без майчин номер то се пускаше при майките, откриваше се майката, и съответно се маркираше номера и на лявото ухо. От отбитите агнета се сформираше ново стадо, като отбиването на агнетата ставаше на две ръце, както казваха овчарите.
Агнетата се настаняваха в най-доброто помещение във фермата и се поверяваха  обикновено на най-добрите овчари.
Овцете започваха да се доят. Интересното беше, че назначавахме по един подкарвач да помага по време на доенето. Обикновено това беше жената на единя от овчарите. Но тези жени въобще не стъпваха на фермата. Тяхната работа вършеха кучетата. Нямаха грешка да подберат стадото, да го вкарат в ъгъла, да подгонят овцете към стъргата.
След това, отбитите агнета се теглеха на деветмесечна възраст, а в по-ново време, на тази възраст, и ги стрижехме. На деветмесечна възраст не беше проблем да стигнат 60 – 70 кг живо тегло. Сега доколкото знам, нещата са по-сложни. На първо място, различния брой отглеждани овце в едно стадо.
Стоящата винаги на първо място търговия. Има ли пазар и добри цени, жертваме ремонта. Вероятно и тази година ще се получи така, защото Великден е много рано, и масива от агнета няма необходимите килограми за клане. Но, в крайна сметка всеки както си организира и планува работата. Животните са негови, и той може да прави с тях каквото си иска. Дори и чрез стимули, няма да се получи най-доброто да се оставя за ремонт. В тази връзка румънците избраха по-малкото зло. Дават субсидия на всеки 35 овце, но те трябва да имат компания от един коч – със сертификат и произход от стадо под селекция.
Сега в някои асоциации се поставят татуировъчни номера на лявото и дясното ухо, както се правеше едно време. След това се поставят марките в една от които трябва да има чип. От новата Наредба за идентификация марките трябва да имат и баркод. В някои асоциации се слагат пластмасови марки с номера на майката, написан от селекционера – не се използва татуировка. След това обаче, задължително се слагат марките с бг. номер. При агнетата за клане, се слагат зелените марки, и с тях се изписват. Има и още един вид марки оранжеви, чието предназначение е за агнета за угояване, но доколкото знам, те не се използват много, и вероятно такива агнета ще бъдат със зелени марки. Оставените агнета за разплод са със  задължителната  жълта марки с чип, и най-късно шест месеца след раждането, трябва да бъдат вкарани в системата на ВЕТИС.
По време на кампанията могат да се използват цветни спрейове, с които овчаря може да си бележи агнетата, за да знае  тяхно предназначение, да знае майката, да знае дали агнето е близнак, или всичко друго, което би му било  полезно, при отглеждането на агнетата. Тази боя не уврежда вълната и няма да има проблеми при предаването и, колкото и малко да е търсенето и.

Вътрешна маркировка

Стар ел.комплект за овце

Марка за угояване и клане

Нов ел.комплект за овце

Клещи за маркиране

Маркер за ушни марки

1 КОМЕНТАР

  1. АДАШ:Така беше, но до кога. Докато в овце фермите работеха Българи и Турци родени в Царска БГ. В началото на 80те години. почнаха да се пенсионират.Напиши нещо когато циганите станаха гледали, за броя. на агнетата от 100 овце. Качеството на млякото и. Тн.ТИго знаеш по добре

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук