Ново Сдружение на овцевъдите

2

Може би най-търпеливите и работни овцевъди, развъждащи местни породи овце, създадоха своя браншова организация. Решението бе взето след провеждането на няколко предхождащи срещи, на които бе изготвен проект за Устав на Сдружението, уточниха се доста въпроси свързани с целите и задачите на Сдружението.

На въпроса ни към г-н Николай Кръстанов, овцевъд от Софийско, какво наложи това обединение той отговори:
– Да ви кажа уморих се. Трудно е да си земеделски производител. Моята самооценка е, че съм дал много на овцевъдството. Навремето, моят дядо, който е бил добър земеделец, имал е доста овце и обработваема земя и много работници. Давал е хляб на много хора, когато започва създаването на ТКЗС, първи е станал член на кооператива и дал голяма почерпка в селото. Предполагам, че ме разбрахте за какво става дума. Аз съм решил за последно да се опитам да направя нещо, за да запазим нашето овцевъдство. Помня времето когато имахме 11 млн. овце

Днес, 04.04.2019 г в гр. Троян се събраха над 70 представители на развъждащи  местните овце – Старопланински и Родопски цигай, Маришка овца, Котленска овца, Карнобатска овца, Дъбенска овца, Каракачанска, Старопланинска, Елин Пелинска овца, Брезнишка и Западностаропланинска овца. Събранието мина както му е реда, много дебати, спорове, повишаване на тон. В крайна сметка г-н Кръстанов каза:

– Ако днес не направим Сдружението отново, ще бъдем господин никой. Ние, дори нямаме представител в съвета по животновъдство, пред кого ще поставяме нашите искания, в днешното време сам войнът – не е войн.
След това емоционално изказване, сякаш всичко си дойде на мястото. Прие се Устава с направените допълнения. Избраха се и ръководните органи. В Управителния съвет влязоха д-р Христо Караджов, проф. Дойчо Димов, д-р Лазар Козелов, Мария Йорданова, доц. Андреа Колев и още двама члена. За председател  бе избран доц. Иван Цочев,  а за Съпредседател /с равни права/ Николай Кръстанов. Сформиран бе контролен съвет и Консултативен съвет. Избра се и група, която да подготви необходимите документи за регистрация – на Сдружение “Съюз на развъждащите месни породи овце и кози в Република България” .

Обърнахме се с няколко стандартни въпроса, към новоизбраният председател на Сдружението – доц. Иван Цочев, относно целите, задачите и първите действия на сдружението.

доц. Иван Цочев: – Очертава се в Сдружението да членуват голям брой овцевъди, които отглеждат близо 100 000 бр овце. Нашите цели са да обединим всички развъждащи местни овце.
На първо място, трябва да съхраним генетиката завещана ни от предците ни. Да се борим против обезлюдяването на планинските и полупланински райони. Все пак там се е развивало добро овцевъдство.
Да помогнем за възстановяване нарушеното екологично равновесие в планинските райони. Същите се завладяват от иглолистна растителност и след 20-25 г ще загубим водооборота  на сладките води.
Защита на интересите на дребните и средни овцевъди пред МЗХГ и Брюксел.

Задачите са: производство на екологична продукция, започване работа по защитена марка за продукти от овце в определени райони и още много въпроси свързани с овцевъдството. След регистрацията на Сдружението, а вие знаете, че една такава процедура е доста тежка, ще започнем да отработваме въпросите по важност.
Най-важното е веднага да имаме представителност и да бъдем канени при всички форуми свързани с животновъдството. Нищо, че ни казват аборигени, дошло е време да се чуе и нашия глас.

Не остава нищо друго, освен, да пожелаем много работа и много решени проблеми.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Успех на новото сдружение на овцевъдите и нека обединят всички овцевъдите и породи овце отглеждани в страната на Добър път

  2. От гореизредените имена само проф. Дойчо Димов е съвестен селекционер и развъдната организация която ръководи работи коректно. Сред останалите са имена на хора носещи голяма вина за тежката ситуация с подмяната на породи и породност, с масовото вписване на незнайни кръстоски в регистри като породисти, с главоломното увеличени на популации. Развъдни организации, които маркират уж Западностаропланински овце на 200км от Стара планина, само защото фермера е пожелал да взема субсидия за някаква порода. Или пък Брезнишки овце, които нямат нищо общо нито района на Брезник, нито с типа на тази порода. Или пък така наречената Котленска овца, чиято популация е съставена от кръстоски на други породи и безпородия. Развъдни организации при които има маркирани и включени в регистри стада, при които няма и две животни със сходен екстериор. И тези компроментирани персони искат да са флагман на опазването на местните български породи! Но какво друго да очакаме от хора със самооценката на съпредседателя Кръстанов. Всъщност целта е друга – да създадат нещо, което да противостои на НОКА и да симулира браншова организация удобно безгръбначна към властта.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук