Цена на агнешкото – Гърция

0

Сега ще ви запознаем, с цените на агнешкото в още няколко провинции на Гърция. Както виждате от снимката, цената е започнала да се вдига /дано да не е само в магазините/. Как стоят нещата в Северна Гърция. Тази провинция е най-близо до нас и доста агнета се купуват от наши сънародници.

Овцевъдите от Префектура Драма, произвеждат годишно около 120 000 агнета. През 2019 г. те оценяват, че ще имат за продажба 90 000 – 100 000 агнета. Председателят на асоциацията  отбелязва, че няма търсене на ярета от търговците от Южна Гърция, които са основните купувачи, тъй като това е месо, което основно пасва към хранителните навици на северните райони на страната. Той отбелязва, че повечето животновъди  продават великденските ярета на 1,80 евро за килограм живо тегло.

Известният пазар на Драма, който може да даде въздух на селекционерите /разбирай овцевъдите/, е насрочен за 18 април. Въпреки че през последните години е загубил славата си, тъй като търговците идват с предварително наговорени помежду им предложения за цени.  Усилията на бранша за популяризиране на гръцкото месо в Италия също не бяха плодотворни, тъй като скорошните контакти с италианските вносители не са провалени. Тази година все пак изглежда оптимистична.  Постигнато е споразумение  за износ в Италия до 2000 агнета, все пак е нещо, в сравнение с нулата минали години.

ТЕСАЛИЯ
Префектурата е известна с най-добре организираната кооперация в страната. Овцевъдите  подканват  потребителите да подкрепят гръцкото агне.

„Не очакваме да се подобрят нещата от контрола на държавата. Уморени сме от думи, които не се случват. Единствената ни надежда е потребителят да осъзнае необходимостта от подкрепа на гръцкото животновъдство и да предпочита гръцките агнета по време на Великден. “

Това е посланието, което президентът на Федерацията на животновъдните асоциации на Тесалия Янис Гурибинос, изпраща имайки в предвид, че  след няколко дни пазарът ще започне да се нагнетява преди Великден. “Нашите собствени животни имат свеж розов цвят, за разлика от внасяните замразени агнета, при които цвета е доста по-тъмен”

Що се отнася до установения внос или погърчването на агнетата, това е ”малка кошница”. Трудно се идентифицират нарушителите, а и глобите са малки и въобще не ги плашат.

Пазарът ще стартира за католическия Великден, където – за гръцкия пазар се търсят малките агнета (5-6 кг), а след това идва реда на десет и повече килограмовите агнета. Що се отнася до цените, очакванията на тесалийските животновъди са да покрият поне производствените разходи, което е около 6,5 евро на килограм трупно. Миналата година обаче повечето агнета бяха платени 5,5 евро / кг.

Лесбос
От първите десет дни на април ще започне клането на агнетата.  Значителна част от агнетата и яретата вече са продадени и сега контролираме пролетните раждания през март. Няма да имаме проблем да посрещнем исканията на купувачите, ще има достатъчно агнета за Великден, дори и агнета до 10 килограма. Нашия проблем е -продължава гръцкия селекционер, се фокусира върху “цената на овчето мляко, което в този период варира около 72 цента  на килограм, с тази цена намаляваме още повече нашите приходи”.

Що се отнася до въпроса за цените на текущия период и как те ще се развиват през следващия период, от асоциацията  заявяват: “За този период имаме приблизително същите цени, като миналата година, като се има предвид, че сме във Великия пост. Продажбите  ще започнат след първите десет дни на април и дотогава ще имаме по-добра картина за Великденския сезон.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук