Съветите на един овцевъд – най-важното, което трябва да знаем за малките агнета

През пролетта, дали ще излезете в планината или ще пътувате с кола много, често може да видите картина, която предизвиква  радост. Виждате „сериозните” овце-майки и около тях  десетки играещи малки агнета, които те са родили преди Великден. Това, което не виждаме в момента е тавата с агнето на Великден. Не им е лесно на овцете през годината, макар, че се заблуждаваме, че те са свободни животни.

Когато се говори за овце, обикновено за тях се казва – „Овцете са стабилни, не трябва да се толерират много.” В действителност, за възрастните, здрави овце, това може да е така. Дори при трудни атмосферни условия, вълната им служи за  добра защита от сняг и дъжд. Ситуацията е различна при агнетата, които все още не разполагат с адекватна защита срещу студа. Особено, когато се комбинира с дъжд или сняг. Ниските температури също могат  бързо да станат опасни за живота на агнетата. Ето защо, в някои държави е задължително първата седмица от живота на агнето, то да бъде при специални условия. Е, не става дума за детски стаи с легла и юрганчета, но трябва да има покрив, много слама и дори отоплителни лампи когато се наложи.

В допълнение, защитата от метеорологичните условия за пасищните животни, обикновено  трябва да се осигуряват от подвижни заслони, стени  против  вятъра от подръчни средства – бали слама или естествена защита от атмосферни влияния, като например дървета или храсти. Овцете трябва да могат да почиват на суха повърхност, тъй като на мокра земя животните не лежат толкова, колкото е необходимо. В резултат на това, те стават по-податливи на болести. Дори и вълната на животните не предпазва от студа, защото веднъж напоена с вода, тя не пази от студа толкова добре, колкото в сухо състояние.

Има много овчари, които следват препоръките на ветеринарите и учебниците. Но за съжаление между тях има и много “черни овце”, които не се грижат много за благополучието на своите животни. Добрите овчари незабавно забелязват  проблема в стадото и правят това, което е необходимо. За овчарите, които се грижат само за животните си веднъж дневно, и дори да се опитат да помогнат на овцата или агнето то ще е доста късно.

Ако видите, че нещо не е наред със стадото,  най-напред споделете със свой колега, след което следва ветеринарния лекар.

Също трябва  да обърнете внимание на няколко точки:

  • Вода: Овцете се нуждаят от непрекъснат достъп до прясна вода. Особено кърмещите овце имат високи изисквания за вода. Ако в продължение на няколко дни няма налична вода или ако водата е постоянно замразена и замърсена, трябва да реагирате веднага.
  • Овцете се нуждаят от достъп до минерали и солни близалки.
  • Овцете се нуждаят от защита при лошото време. Това могат да бъдат и природни структури като дървета, живи плетове. Добрият пастир е информиран за фазите на лошото време и води животните си до защитени места.
  • Новородените агнета трябва да бъдат настанени в най-топлото и светло помещение или да имат защита срещу лошите метеорологични условия до 4-та седмица от раждането. Ако има раждане на открито  при температури около нула, трябва да вкарате овцата в обора. Ако видите, че някой ваш колега оставя овцата да се агне на открито при ниски температури, веднага се обадете до ветеринарната служба.
  • В сезона на агненето, овчарят трябва да контролира животните си няколко пъти на ден. Ако това не е така, той рискува живота на животните си особено при проблемни раждания. Не се страхувайте да се свържете с близкия ветеринарен кабинет.

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук