Цената на агнешкото – май сме по-добре от гърците

18

Стартира най-важния месец за овцевъдите. Месецът, през който се празнуват двата Великдена – католическият и нашия, 24 май, шести май, а може да добавим и Първи май. Дни, в които агнешкото присъства на масата. Така че, ще има клане на агнета, печати, търговци, внос на агнета, дроб сърма и зелен чесън. За пиенето няма да говорим, там сякаш въпросите се решават по-лесно. У нас, до момента все още се играе на котка и мишка. Овцевъдите искат по шест лева на килограм, търговците се въртят до 4.50 лева и може би пазят в тайна скрито оръжие за внос на агнета на по-ниски цени.
Какво става обаче при комшиите. Румънците се подсигуриха с тези поръчани 800 000 агнета, но пък скъсаха с Йордания. Македонците не могат да са конкурент, защото броят на овцете им е малък. Сърбите  си имат договори за износ и едва ли ще им остане нещо.

Ще се опитаме да ви опишем каква е ситуацията в Гърция. Все пак те са основния играч на Балканите с 8 млн. овце и над 2.4 млн кози. Едно време купуваха от нас агнета с десетки тирове, сега може да почнат да ни ги връщат. На проведено събрание на овцевъдните организации на Гърция, председателите за различните райони са направили изказвани, с които ще ви запознаем.

В началото на април, започва клането на агнета в Гърция, за да се покрие пасхалното търсене. Всяка година по това време гръцките овцевъди  се опитват да решат  проблемите си. Те се подтикват от два фактора – неефективния производствен процес и ниските цени на месото и млякото на пазара. Във вече трудното уравнение се добавя въпросът за гръцкото производство и опитът на някои да се възползват от голямото търсене по Великденските празници. Това става, като се предлагат на  ниски цени на пазара вносни агнета, които незаконно се превръщат в гръцки жите-ли. Католическият Великден, който предхожда гръцкия, предлага икономичен дъх на много фермери, които успяват да изнесат агнетата си. Въпреки това, най-големият процент агнета се продава на вътрешния пазар и въпросът е дали цените на купувачите ще задоволят животновъдите.

Каква е ситуацията в различните райони на Гърция.

ЦЕНТРАЛНА ГЪРЦИЯ
Значителни са проблемите в планинските райони, където са  концентрирани най-голям брой животновъдни ферми.  „Продължаващото лошо време значително е увеличило производствените разходи на нашите ферми. Нашите животни бяха лишени от естествената трева, тъй като останаха в помещението за по-дълъг период от време и следователно се нуждаеха от по-големи количества храна. В същото време ниските температури също се отразиха негативно върху ражданията на животните. Особено при малките, смъртността е много по-висока в сравнение с миналата година ”, подчертава, президента на развъдчиците от този район.

Ситуацията на пазара, няколко седмици преди Великден, е песимистична: “След първите десет дни на април, започва  клането на агнета за Великден. В същото време има католически Великден, когато голям брой животни се изнасят  за Италия и донякъде ”разреждат” производството ни. Ако ние смятаме, че днес ценовия диапазон около 3,5 евро за килограм трупно е лошо, едва ли цена от 4,8 за кг по време на Великден може да се смята за висока. Миналата година, цените на  които продавахме, достигнаха 5,2 евро на килограм.

Същата „песен” е и при млякото. Цената му е 72 цента на килограм, при  90 за миналата година. Тази ситуация води до свиване на индустрията. Без мерки за стимулиране на местното производство, особено на свободното земеделие, ние вероятно ще бъдем  ”удавени”, заключава той.

Източна Македония Тракия
След Коледа, цените на производителите за агнетата  намаляват, което води до застой на фермерите. Тогава, цената на агнешкото е около 2.10 евро за килограм живо тегло в Кавала, според президента на Асоциацията по животновъдство в региона Никос Димопулос. За големи и тежки агнета имахме продажби от 1,80 евро за кг живо тегло, а най-високите цени бяха записани в Хрисополи, където търговец от Коринт купи агнета на 2.20 евро за кг. живо тегло.

Председателят на Асоциацията коментира, че поне половината от животновъдите напускат професията, обяснява, че колегите му са принудени да продават агнета на много ниски цени, които се отвеждат до обори за угояване. Идват  и нови търговци, като се възползват от цените, купувайки от края на февруари.
„До 2.20 евро за кг живо тегло на  агнета, са платени тогава. Великденските цени се очаква да варират от 2.10 до 2.15 евро за кг. живо, а когато са по-тежки агнетата, падат надолу.  Миналата година продавахме от 2,40, до 2,80 и дори 3 евро за кг живо тегло. Всяка година спадът в цените е 20% -30%. Как ще оцеляваме” – се чуди председателя.

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд !

18 КОМЕНТАРИ

  1. Търговците могат да си шатрят и напразно !! Всичко зависи от эивотновъда той определя цената а не търговеца !! Хубаво е да пуснат внос да поседи в голямите вериги и да смучат пръсти !! Много голяма част от БЪЛГАРИТЕ предпочитат живо домашно а не от магазина .

  2. Bahti izrodite be e taka otrepihte jivotnivitsvoto v bg edna bala lücerna 5.6 leva a agneşkoto e na 4.50 .cena tova e izlagaciqa be nevi ram.da kajite na horata ei.za tova horata ne iskat da gledat jivotni

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук