Да отговорим на „удара”. Млякото и децата

Да отговорим на „удара”. Избрахме това заглавие, защото напоследък публикациите против значението на млякото стават все повече и все по-заплашителни. Всичко е съвсем нормално. Това са и правилата на бизнеса. Предстой пускането на изкуствено мляко и месо. Растителните млека също търсят място под слънцето. Други пък се опитват да ни убедят, че не трябва да консумираме нищо животинско. Ако си мълчим, все повече ще бъдем изтласквани от рафтовете. Ето защо, ще публикуваме статии свързани с ползата от консумацията на мляко.
Все пак името на сайта ни е Овцевъд & Козевъд

Млякото е най-биологичната храна за човека, от първия момент на раждането му. Достатъчно е, че знаем, че това е единствената храна за новороденото през първите шест месеца от живота му.

Неговата голяма стойност се дължи на разнообразието от хранителни вещества, които то съдържа (млякото е най-добрият източник за витамини от група В и витамин А).

Млякото е ценна и защитна храна за всички възрасти и укрепва имунната система. Съдържа смес от протеини с висока биологична стойност, незаменими аминокиселини и значителни количества неорганични соли, като фосфор и калций, които са структурни материали за скелета.

Каква роля играе млякото в развитието на децата и юношите?

Доброто хранене е важно за доброто здраве, особено в детството и юношеството, което поставя основите за правилно развитие. Въпреки това, важен хранителен елемент е калция, който се съдържа главно в млякото и неговите продукти, както и в зелени листни зеленчуци. Калцият е хранително вещество, което укрепва и поддържа здрави кости и зъби. Той служи за създаване на телесна маса и предотвратява риска от фрактури, дължащи се на остеопороза, състояние, при което костите стават крехки.

Колко калций имат децата?

Насоките за хранене препоръчват деца на възраст 4-8 години да получават 800 mg калций на ден, или около 2 порции млечни продукти на ден. Юноши  на възраст 9-18 години се нуждаят от повече калций, защото костите им растат повече, отколкото във всеки друг момент от живота си. Трябва да приемате 1300 mg калций на ден, или около 3 порции млечни продукти на ден. Чаша от 0,25 л мляко съдържа около 300 мг калций, което е около 4 чаши мляко дневно, почти покривайки дневното изискване за калций.

Препоръчителна дневна доза на калций

1 – 3 годишна възраст – 500 mg
4 – 8 години – 800 mg
9 -18 години – 1300 mg

Какви храни съдържа калций?

Мляко, както и млечни продукти, като сирене и кисело мляко са отлични източници на калций. Освен, че имат твърде много калций, те осигуряват и други основни хранителни вещества в организма, всички от които са от съществено значение за доброто здраве и растежа на костите. Те включват фосфор, магнезий и добавен витамин D в млякото.
Други източници на калций са зелените листни зеленчуци, като зеле, броколи, портокалов сок.
Най-доброто мляко е обикновеното постно или нискомаслено мляко, но бебетата под една година трябва да пият само майчиното мляко или специалното мляко, обогатени с желязо. Деца на възраст от една до две години трябва да пият, с изключение на специални изключения, пълномаслено мляко.

Между 2 и 5 години родителите постепенно трябва да заместят пълномаслено мляко с постно или нискомаслено мляко. От две годишна възраст, децата ще трябва да получават най-много калории от зърнени храни, плодове, зеленчуци, млечни продукти, бобови растения и постно месо, птици, риба и ядки.

Какво повече внася  киселото мляко?

Киселото мляко съдържа много хранителни вещества в големи количества, с относително малко калории и е богато на калций, протеини, фосфор и витамини. Това е лесно усвоима, лека и питателна храна, идеална за всички възрасти. То съдържа всички съставки на млякото и защото е в концентрирана форма, съдържа повече калций и протеини. Освен това млечната киселина, която съдържа, има антисептични свойства за храносмилателната система, предотвратявайки растежа на вредните микроорганизми. Когато има непоносимост към млякото, съдържащо лактоза, киселото мляко е алтернатива на получаването на необходимия калций. Педиатрите препоръчват добавяне на кисело мляко към диетата от ранна детска възраст и комбиниране с плодове и зърнени храни. Тази хранителна комбинация се счита за отлична.

Може ли всеки да пие мляко?

Млякото е най-биологичната храна за човека от първия момент на раждането му.

Лактозата, захарта, съдържаща се в млякото и млечните продукти, могат да причинят дискомфорт в корема на някои хора. Лице, непоносимо към лактоза, има проблем с храносмилането. Непоносимостта към лактоза не е често срещана при кърмачета и малки деца, но се наблюдава при по-големи деца, юноши и възрастни. За хора с непоносимост към лактоза, млякото често дори в малки количества или когато се комбинира с други храни като зърнени храни, е тежка за приемане храна. Също така, много хора могат да консумират млечни продукти като сирене или кисело мляко, които причиняват по-малко симптоми. Някои обаче са алергични към мляко и млечни продукти, така че трябва да ги избягват. Те обаче могат да получат необходимия калций от други храни, като зелени листни зеленчуци, напр. зеле, броколи и др.

Източник: www.babyzone.gr

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук