Районният съд в Елхово – с отменена глоба за Ани

0

Районният съд в Елхово отмени глобата от 1900 лв. за стопаните от Болярово, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им. Санкцията бе наложена от инспекторите в Ямбол. Помните, миналото лято стопаните не позволиха стадото да бъде унищожено.

В началото на лятото обявиха Болярово за огнище на чума и трябваше да евтаназират животните, но фермерите осуетиха влизането на ветеринарите.

На този фон за нови случаи на Африканска чума при диви свине в областите Силистра и Добрич, предупреждават от Българската агенция по безопасност на храните. Повече по тези теми от изпълнителния директор на агенцията доктор Дамян Илиев.

Случилото се миналата година и неизпълнението на правилата, които спазват всички страни в света, прави така, че страната ни се води все още с чума по дребните животни, обясни д-р Илиев. “Само заради въпросната ферма на Ана Петрова от Болярово ще се води още 6 месеца, докато няма унищожаване на огнището. Действията на това законодателство при наличието на антитела за чума по дребните е малко по-малко рестриктивно, но всички животни, които имат антитела, трябва да се изпратят на кланица. Ясно е, че там има”, категоричен беше той.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук