Анализ “Производство мляко” – януари 2019

0

Когато пишем подобни анализи, винаги се затрудняваме, поради закъснели статистически данни. Така че, днес отново ще се задоволим със стара информация за месец януари. Но, все пак е нещо.

През януари, нашите млекопреработвателни предприятия са преработили мляко  от секторите говедовъдство, биволовъдство, овцевъдство, козевъдство и внос  46 898 т мляко или по 1512 т на ден, което се равнява на млякото, което се получава също дневно от кооператива в Русия-Еконива.
Тук може да се отбележи, че вносното мляко за преработка през този месец е минимално, защото у нас цените са едни от най-ниски, а основния ни снабдител от Румъния с прясно мляко, вече има собствена мандра. Още по-лошото е, че минуса в сравнение с януари миналата година /за всички видове млека/ е 6738 т или с 217 т по-малко мляко дневно.
Само кравето мляко е 46336 т, което е с 6752 т по-малко в сравнение с миналата година.
Овчето, биволското и козе мляко за месеца представлява смешната цифра от 562 т или по 18 т дневно.
Все пак отчетохме увеличение на биволиците и достигането им на 8000 бр, което е добре.
Въпроса е – къде е млякото.
Ясно е, че има проблем при тези млека, но това не е обект на анализа. По отношение на производството можем да предвидим, че през следващите месеци ще имаме увеличение на млеконадоя, поради цикличността на отелванията, но с първите дни на лятото, вероятно ще има криза за краве мляко. С други думи ще се намали производството, въпреки участието в схемите с доказване на произведено мляко. Освен това, продължава фалита на говедовъдни ферми и както отдавна казваме, че най-лабилни са фермите около 100 те крави, така се и случва. През месеца се затвориха две ферми в Сливенско и една в Пазарджишко и това е което знаем.  Всъщност и в момента има глад за мляко, но млекопроизводителите, като по-опитни „играчи” на пазара за мляко, не го афишират гласно. Освен това, най-големите ни млекопреработватели имат собствени ферми.

Какво става в Европа, също трябва да ни интересува, защото, ако там напълнят ваните, млякото ще тръгне към нас. Месец януари беше лабилен за европейското млекопроизводство. Там още наместваха камъните от голямата суша през лятото, бяха нападнати от няколко заболявания, подписваха се договори, правеха се анализи, млекопреработвателите си готвеха маркетинга. Въпреки това, изоставането от миналата година е само 1.5%.

През януари, ние сме водач на евролистата по най-голямо намаление на производството на мляко – цели 12.7 %.
Като количество най-голямо е изоствянето на Франция – 64хил.т, следвана от Холандия – 63хил.т, Германия – 59хил.т, Италия – 21хил.т, Естония – 10хил.т и е нашия ред с – 7хил.т.
От големите „играчи” на пазара единствено Дания, Англия и Полша имат ръст и то не малък. Проспериращата през последните години в този бизнес Ирландия, „сведе знамената” и отчита едно минимално увеличение за януари.
Кои са водещите страни.
Най-голям ръст в сравнение отпреди една година има Румъния +6%, Полша +3.2%, Кипър + 2.7%, следват Швеция, Англия, Дания Белгия , общо десет държави на плюс, което значи, че останалите осемнадесет са на минус.

Прогнозата: увеличение на производството на мляко до месец май. След това ще има криза за мляко, която няма да може да бъде решена. Това ще се случи, ако цените на млякото в Европа се запазят на сегашното ниво. Причините са, че болшинството ферми нямат готовност да посрещната новите неща в говедовъдството – намаляване на ръчния труд, липса на работна ръка, лошо управление на фермата, лош здравен статус на животните и куп други причини.

Анализа относно цените на млеката ще ви  предоставим  след няколко дни.
Михаил Михайлов

Овцевъд & Козевъд

Всички права запазени, използване на материала, само след съгласуване с Овцевъд & Козевъд!

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук