Да си модерен, трябват пари

Преди двадесетина години посетихме една германска овцеферма, в която се отглеждаха повече около 2000 овце. Чудехме се как е възможно  тези овце да се гледат без пасище. Хората ни запознаха с технологията на отглеждане, уверихме се, че е възможно циклично агнене през годината, всеки божи ден да се доят повече от 600 овце. Попитахме собственика, млад мъж, как е постигнал това.
– “Много просто – ни каза той. Имам кредит от 500 000 марки /тогава още го нямаше еврото/,спя спокойно, защото лихвата ми е минимална. Ползвам и преференциите на млад фермер. Зад гърба ми е също и мандрата. Скоро собствениците си я върнаха / фермата беше на територията на тогавашната ГДР/. Преди да я национализират е била специализирана за производството на овче и козе сирене. Сега те върнаха и старите марки сирена. Сключиха договори с още няколко ферми, като нашата и 5-6 подобни козеферми, също в района. Цената ни е гарантирана, защото мандрата произвежда продукти от овче и козе мляко, а те се търсят много от турските работници. Това вече се случва и у нас. Имаме подобни няколко овцеферми, доколкото имаме информация има вече и козеферма. Там, човека си спеше спокойно. У нас, ако не ползва някой от мярките за подпомагане, едва ли му е до сън”.

  В тази връзка публикуваме материал, който бе публикуван в сайта www.manager.bg

Модерна овцеферма без аналог у нас е изградена със средства по подмярка 4.1

Над 1700 овце от породата „Синтетична популация българска млечна“ се отглеждат в една от най-модерните овцеферми у нас. Стопанството се намира в град Долни Дъбник. През 2016 г. в него се изпълнява проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“. Разходите по проекта са в размер на 1 901 378 лв., като по него са изградени три основни сгради – две за отглеждане на млечни овце, всяка от които с капацитет 768 животни и трета за доене на овце. Закупена е и доилна зала с капацитет 72 животни.

„В България има още три подобни ферми, но инсталираната тук вентилация няма аналог у нас“, споделя д-р Данаил Димитров, ръководител на стопанство. Фермата е изградена така, че да дава пълен комфорт на животните, като една от най-големите е, че няма миризма на овце. Това е постигнато с помощта на щори, които не позволяват на амоняка да се задържа. Помислено е и за здравето на животните. Въздушните течения минават над овцете, като по този начин се избягват белодробните заболявания.

Работи се с акцент върху селекцията

В овцефермата работят активно в областта на селекцията. Стопаните се стремят към създаването на високопродуктивни животни с висока млечност, които да дават и по-качествени приплоди с високи гени за продуктивност. Средният дневен млеконадой е около 2,5 литра, а животните се разделят на групи според млечността им. „Постоянно се стремим към повишаване на млеконадоя, за разплод използваме мъжки животни, които са с добро родословно дърво и висок ген за млечност. Маслеността на млякото във фермата е 8,68%“, споделя д-р Димитров.

Независимо от сезона животните се изкарват често на пасища. Това се прави дори когато няма достатъчно трева. Целта е овцете да не стоят затворени само в тясното пространство, но и да се разхождат. „В подобни случаи те биват предварително подхранени“, конкретизира д-р Димитров.

Европейските средства са в основата на успеха

Основната амбиция за стопанството е да се разширява. Въпреки добрите резултати и тук се сблъскват с наболелия въпрос за работната ръка в земеделието. „Няма желаещи за тази дейност и това е най-големият ни проблем! Предлагаме условия, каквито няма другаде. Фермата е чиста, дори. Премахнали сме миризмата на овце и на отпадъци, осигурили ли сме едно изключително добро работно място“, казва още д-р Данаил Димитров. Той е категоричен, че ако няма европейски средства, подобно нещо няма как да се изгради в страната,. Продажната цена на млякото засега е ниска, подобна е ситуацията и при пазара с агнета. „Само със собствени усилия няма да можем да се справим, затова сме благодарни, че успяваме да получим и субсидии“, споделя ветеринарния лекар.

Източник: www.manager.bg

 

6 КОМЕНТАРИ

  1. А банката ,как е одобрила кредита ..случайни неща няма и хора.

  2. Ако искате да видите модерна ферма с интензивно производство каквото сте видели в Германия елате в Съединение във ферма “Верде”.Тук ще видите 4 раждания за три години/на всеки 9 месеца:7м.лактация-2м.сухостоен период и отново раждане/Засега само ние сме пионерите на съвременното промишлено овцевъдство!

    • благодаря за поканата, моля ви да ми изпратите на лична телефон за връзка и в удобен момент ще се свържем с вас, за репортаж

  3. Горд съм че познавам тези отлични,отговорни момчета. Животновъдството(овчарлъка)е проста работа но не е за прост хора. Отличници на които пиша10.😄😊

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук